Hem NYHETER Startups i Umeå hjälper Friends utveckla kunskapsbank

Startups i Umeå hjälper Friends utveckla kunskapsbank

Publicerat av: Redaktionen

Friends, en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer, har besökt oräkneliga svenska skolor och föreningar för att sprida kunskap om hur mobbing kan förhindras.

Nu vill Friends utveckla en digital kunskapsbank som gör det möjligt för fler att arbeta mot mobbing runt om i Sverige, och organisationen har vänt sig till oss på Uminova Innovation i Umeå för hjälp med idégenereringen.

Startups i Umeå hjälper Friends utveckla kunskapsbank

Så här såg det ut när våra startups idégenererade om hur Friends med ny teknik kan bygga en kunskapsbank som är både interaktiv och inkorporerar barnens röst.

Flera av våra startups är nämligen specialiserade på områden som kan vara till hjälp.

– Med Uminova Innovations breda nätverk och erfarenhet av att matcha kompetenser med behov ser vi dem som en intressant samarbetspartner.

En idégenereringsworkshop kändes som en bra start för oss eftersom vi ville få inspiration och nya idéer till vårt digitaliseringsarbete, säger Marie Ahlén som är sakkunning inom digitalt lärande hos Friends.

Kreativ hackathon

Uminova Innovation bjöd i juni in en handfull av inkubatorns vassa startups, alla med kompetens och erfarenhet relevant för uppdraget, till en sorts kreativ hackathon. Först höll vår processledare Magdalena Lindström och alla startups ett möte där olika kreativa idéer, tekniska lösningar och perspektiv bollades. Frågor som diskuterades vad bland annat hur ny teknik kan användas för att göra kunskapsbanken interaktiv, och hur barnens röst kan inkorporeras i hela den digitala lösningen.

De bästa spåren och de viktigaste insikterna presenterades för teamet på Friends. En spelifierad äventyrkarta, automatiserade processer och chatbott var bara några av alla spår som diskuterades med stort engagemang.
– Det är superkul att få vara en del av ett så engagerat och ideérikt team. Och det är en ära att få chansen att bidra till en så viktig aktör som Friends, sade Johanna Forsner från The Fine Arc efteråt.
Oskar Wahlström från Frostspektrum Interactive höll med.
– Friends målsättningar gör dem till en drömorganisation att samarbeta med.

Friends säger att idégenereringen blev det där man hoppats på.
– Verkligen imponerande vad de hade lyckats komma fram till på bara några få timmar. Vi kom därifrån med massa ny inspiration och idéer och har nu ett sorteringsjobb framför oss för att se hur vi vill gå vidare, säger Marie Ahlén.

Vi matchar stora med små

Att stora aktörer tar hjälp av startupvärlden för att hitta nya innovativa lösningar på viktiga problem är idag en stor trend inom näringslivet, och något Uminova Innovation senaste åren satsat stort på inom ramen för projektet Innovationskraft.
– Nya tekniska lösningar är viktiga för att stora organisationer ska hänga med i den digitala utvecklingen. Större aktörer har mycket att vinna på samarbeten med startups som inte bara besitter ovärderlig kunskap, utan också är snabbfotade och ser nya lösningar på tekniska utmaningar. Om din verksamhet precis som Friends vill ta hjälp av nya, hungriga startups kan du höra av dig till mig, säger Magdalena Lindström.

Startups som hjälper Friends

  • Johanna Engström från VKNA (jämställdhet och mångfald)
  • Oskar Wahlström från Frostspektrum (Spel och beteendevetenskap)
  • Tobias Gruffman från Zlingit (saknas på gruppbild) (Chatbottar/Messenger, kommunikation)
  • Tommy Eriksson från Fd. Handla.io (Agumented reality, tekniska lösningar, konvertering)
  • Johanna Forsner från The Fine Ark (Grafisk design)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>