Hem NYHETER Studenten och skolavslutningar firas – men annorlunda

Studenten och skolavslutningar firas – men annorlunda

Publicerat av: Redaktionen

Årets studentfirande i Karlstads kommun blir annorlunda, men studenterna kommer att kunna springa ut och anhöriga som inte kan vara på plats kan följa utspringet hemifrån.

-Vårt mål har varit att göra studenten så högtidlig och minnesvärd som det bara går i dessa tider och tillsammans med eleverna har vi hittat en lösning som känns bra, säger Birgitta Larsson, skoldirektör för gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen.

Studenterna kommer att springa ut klassvis och kommer att kunna tas emot av två anhöriga var. Vi kommer att märka upp platser med avstånd emellan där de anhöriga kan vänta på och ta emot sin student.

Livesänt utspring

Studenten och skolavslutningar firas – men annorlunda

Vanligtvis tas många studenter emot av fler än två anhöriga, vilket alltså inte kommer vara möjligt i år. Däremot kan alla som vill följa utspringet hemifrån.

-Vi kommer att livesända alla utspring så att anhöriga som inte kan vara med på plats ändå får känna sig delaktiga, säger Birgitta Larsson.

Varje skola gör upp en detaljerad plan så att alla klasser får en egen tid, under hela dagen från förmiddag till eftermiddag. Eleverna kommer att samlas klassvis i en större lokal än ett vanligt klassrum för att få sina betyg innan det är dags att springa ut.

-Det är tråkigt att vår student inte kommer att kunna vara så som vi har förväntat oss, men det känns bra att skolan verkligen har ansträngt sig för att hitta en lösning så att vi ändå får fira vår examen, säger Klara Lindqvist Hareide, ordförande i Sundsta-Älvkullegymnasiets elevkår.

Övriga skolavslutningar firas klassvis eller digitalt

Alla skolavslutningar kommer anpassas efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer. För årskurs 1 och 2 på gymnasiet innebär det en digital avslutning tillsammans med sin klass och sin mentor. För grundskolorna innebär det att de inte kommer att bjuda in anhöriga till avslutningarna eller samla stora grupper av elever på samma ställe.

-Förutsättningarna ser olika ut mellan våra grundskolor men vi föreslår att de har sina avlutningar klassvis i respektive klassrum eller utomhus. När det gäller övriga aktiviteter som brukar återkomma löpande under våren gör rektor en riskbedömning för att se om de kan genomföras eller inte. Detsamma gäller fritidshemmen, säger Johan Sjövall, utbildningschef för grundskola.

Förskolorna kommer också att anpassa avslutningar och andra traditioner utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer och bjuder därför inte in föräldrar till avslutningar eller samlar barn i stora grupper.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>