Ny lärarutbildning vid Mälardalens högskola (MDH) gör det möjligt att plugga till lärare med fast månadslön.
Studenterna anställs i en av de nio kommuner som deltar i samarbetet och studerar med lön hela vägen till sin grundlärarexamen.
– Sverige behöver fler lärare och vi på MDH vill på alla sätt vi kan bidra till att göra det möjligt. Det här är ett samarbete vi tror blir fördelaktigt för kommunerna som deltar och för de som utbildar sig, säger Pia Lindberg, chef på akademin för Utbildning, kultur och kommunikation.
Med målet att få fler behöriga lärare deltar Arboga, Eskilstuna, Flen, Katrineholm, Norberg, Skinnskatteberg, Surahammar, Trosa och Västerås i satsningen på den nya verksamhetsintegrerade grundlärarutbildningen vid MDH.
Utbildningen, som startar höstterminen 2018, vänder sig till dem som vill arbeta som lärare i förskoleklass och grundskolans årskurs 1-3. Samtidigt som studenterna läser till grundskollärare, med en studietakt på 75 procent, arbetar de 50 procent vid en skola i någon av de deltagande kommunerna. Halvtidstjänsten innebär att studenterna får en månadslön om 18 000 kronor under hela studietiden.
Utöver det kan studiestöd sökas hos CSN.
– Redan i dag arbetar många obehöriga lärare i grundskolan i Sörmland och Västmanland. Detta ger dem en chans att fortsätta arbeta som lärare, samtidigt som de studerar mot en lärarexamen, säger Pia Lindberg.
Utbildningsformen innebär också en möjlighet för personer i andra branscher att sadla om.
– Att man får lön under hela studietiden kan vara en trygghet för de som vill bli lärare, men som är beroende av en fast inkomst under studietiden för att kunna ta steget.
Utbildningstiden löper över drygt nio terminer och programmet kommer vara öppet för ansökan en tid bortom den ordinarie ansökningsperioden, som stänger måndagen 16 april.
Utbildningen ses som ett första steg på något som i framtiden kan komma att växa på MDH.
– Vi tror att det här är ett sätt att få ut fler behöriga lärare i regionens grundskolor. I framtiden kommer vi titta på om vi kan göra något liknande för ämneslärare i årskurs 7-9 och förskollärare, men det ligger längre fram i tiden, säger Pia Lindberg.