Sveriges första barnkonsthall tar form i Lund
Hem KOMMUNER Sveriges första barnkonsthall tar nu form i Lund

Sveriges första barnkonsthall tar nu form i Lund

Publicerat av: Redaktionen

Lund och Sverige är bra på barnperspektivet och att låta barn delta i kulturlivet.

Men det saknas en renodlad barnkonsthall där barn och unga både får uppleva, skapa och ställa ut konst på sina egna villkor.

Det vill Lunds kommun ändra på genom ett samarbete med kulturföreningen Medvind, som i många år arbetat med att synliggöra och ställa ut barns konst. Syftet är att skapa något helt unikt.

Projektet med att skapa Sveriges första barnkonsthall sker i en transformativ process med många intressenter. Det handlar både om en byggnad och om vad som händer i samhället när barns visuella berättelser får en plats att möta en bred publik. Då det ännu inte finns liknande barnkonsthallar i Sverige så har Lund påbörjat arbetet med att skapa den första i sitt slag. Barnkonsthallen kommer därmed att bli ett besöksmål för en publik från hela Öresundsregionen samt för en nationell publik. Fokus är på barn och unga, men hänsyn tas också till deras vuxna sällskap så att det blir givande för alla.

Sveriges första barnkonsthall tar form i Lund

Foto: Liga Lagzdina

– Nu har vi möjlighet att förena våra högt ställda ungdomspolitiska och kulturpolitiska ambitioner i Sveriges första barnkonsthall. Nu ger vi oss in på en spännande resa för att tillsammans med Medvind, barn och unga i Lunds kommun och andra intressenter undersöka förutsättningar för detta helt unika kulturprojekt, säger Sebastian Jaktling (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kulturföreningen Medvind som arbetat med många olika konstprojekt har redan påbörjat en dialog med Lunds barn och unga om vad en barnkonsthall kan vara.

Föreningens ordförande Lone Bach Borius menar att barns och ungas konstuttryck har många olika kvaliteter och förtjänas att uppmärksammas mer och i fler sammanhang då den i allra högsta grad också är samtidskommenterande.

– Barn och unga som inkluderas och får stimulans och verktyg att uttrycka sig konstnärligt, kommer med största sannolikhet också ha större möjligheter att engagera sig i samhällsutvecklingen. De har rätt till konstnärliga uttryckssätt och de ska bemötas seriöst även i utställningsverksamhet, säger Mårthen Mirza, kulturchef i Lunds kommun

Var i Lund barnkonsthallen ska placeras är ännu inte helt klart, men önskemålet är att kunna ta det gamla Värmeverket vid Klostergården i bruk. Stadsbyggnadskontoret har uppmanat kultur- och fritidsförvaltningen att komma med idéer på hur man kan nyttja Värmeverket för kultur- och fritidsverksamhet på bästa sätt och man har landat i att en barnkonsthall förstärker Klostergården som kreativ knutpunkt och social hållbar stadsdel. Klostergården är en stadsdel med stark platsidentitet, som nu befinner sig i en snabb utvecklings- och förtätningsprocess. Detta i samband med att en ny tågstation invigs i december 2023. Just nu letar Lunds kommun och Medvind samarbetspartners både för finansiering och fortsatt utveckling av verksamheten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>