En majoritet inom utbildningssektorn önska byta bransch
Hem UNDERSÖKNING En majoritet inom utbildningssektorn önska byta bransch

En majoritet inom utbildningssektorn önska byta bransch

Publicerat av: Redaktionen

Pandemin har slagit hårt mot arbetsmarknaden och många har haft tid att reflektera över sin arbetssituation, något som återspeglas bland yrkesverksamma inom utbildningssektorn – 54 procent uppger att de kan tänka sig att byta bransch i en färsk undersökning av Demoskop på uppdrag av Lernia.

Det ligger nära rikssnittet där 58 procent av svenskarna kan tänka sig det.

De största orsakerna till missnöje inom branschen är bristande ledarskap, låg lön och att man har högre kompetens än arbetet kräver.

En färsk nationell undersökning, där över 5000 svenskar i åldrarna 18-65 har tillfrågats om arbete och arbetsliv, visar att över hälften (54 procent) inom utbildningssektorn kan tänka sig att byta bransch. Samtidigt har nästan fem av tio (48 procent) inom samma bransch funderat på att byta jobb det senaste året, vilket ligger i linje med rikssnittet där fem av tio kan tänka sig det. Det är utbildnings- och bemanningsbolaget Lernia som står bakom undersökningen.

– En större rörlighet på arbetsmarknaden, både geografiskt och över branscher kommer behövas i framtiden. Yrkeshögskola och andra vuxenutbildningar kan göra steget till ett nytt jobb kort och regeringen har med sin satsning på att vuxna i arbetslivet ska kunna vidareutbilda sig också visat att frågan är prioriterad, säger Anders Hvarfner, divisionschef för utbildning på Lernia.

Bristande ledarskap orsak till missnöje

En majoritet inom utbildningssektorn önska byta branschTrots att många inom utbildningssektorn funderar på att byta jobb och bransch svarar nästan åtta av tio (79 procent) att de är nöjda med sitt nuvarande arbete. De främsta anledningarna till varför anställda inom branschen är missnöjda med sitt jobb är bristande ledarskap (64 procent), låg lön (51 procent) och att man har högre kompetens än arbetet kräver (26 procent). Ställer man istället frågan om vad som är viktigast med sitt arbete hamnar ett utvecklande jobb (39 procent), kollegor en trivs med (22 procent) och att man jobbar med något som är bra för samhället (14 procent) i topp.

–  Att så många funderar på att byta bransch kan vara ett uttryck för många saker – att man fått mer tid att fundera på vad man vill göra under pandemin eller att vi går mot en situation där man kanske räknar med att byta yrkesmässig bana åtminstone en gång i livet. Men det visar också på vikten av att som arbetsgivare satsa för att behålla sin personal, säger Christian Hultén, divisionschef för bemanning på Lernia.

Få beredda att flytta

Samtidigt som många verkar redo att röra på sig mellan jobb och bransch visar undersökningen att geografisk rörlighet inte är lika aktuell. Inom utbildningssektorn kan endast 26 procent tänka sig att flytta för jobb, vilket ligger under rikssnittet där tre av tio svenskar kan tänka sig det.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>