UR har uppfyllt sitt uppdrag utan anmärkningar – igen!
Hem EFTER PLUGGET UR har uppfyllt sitt uppdrag utan anmärkningar – igen!

UR har uppfyllt sitt uppdrag utan anmärkningar – igen!

Publicerat av: Redaktionen

UR får godkänt utan anmärkning för årets public service-redovisning – för tredje året i rad.

”Pandemiåret 2020 var ett annorlunda år som prövade oss alla.

Därför är det extra stort att UR återigen bevisar sin samhällsnytta. Vi har verkligen gjort skillnad för människors lärande – när behovet varit som störst”, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

Dagens beslut från Granskningsnämndens kring 2020 års public service-redovisningar för alla tre public service-bolagen visar att UR återigen anses ha levt upp till villkoren i såväl sändningstillstånd som medelsvillkor.

UR har uppfyllt sitt uppdrag utan anmärkningar – igen!– I mars förra året ställde vi om verksamheten helt för att stötta elever och lärare när skolan helt eller delvis flyttade hem. Det har varit ett utmanande år för hela samhället, men även för UR. Då är det naturligtvis extra roligt att UR klarade uppdraget utan några anmärkningar. Och för tredje året i rad dessutom. Det är vi helt ensamma om, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

2020 var en utmaning på många sätt.

Så även för UR som snabbt ställde om verksamheten när det stod klart att svensk utbildningssektor försattes i ett exceptionellt läge – ett läge där UR omedelbart identifierade att företaget hade möjligheten att mildra effekterna. UR Play anpassades genom att program lättöverskådligt lyftes fram – ämne för ämne, ålder för ålder. Tips om hur programmen skulle kunna användas vid distansundervisning producerades och specifika tips kring studieteknik på distans spreds brett. Responsen från Skolsverige var omfattande och omedelbar.

I streamingsiffrorna kunde vi följa hur våra användare upptäckte att UR var en trygg ledstång i pandemin. Under april ökade strömstarterna på webben med 130 procent och på apparna med 167 procent jämfört med samma period 2019. Sett till hela 2020 ligger den totala ökningen av strömstarter på 58 procent.

Men 2020 var också det första året i nuvarande tillståndsperiod. Det har inneburit delvis nya villkor för alla tre public service-bolagen. En väldigt viktig förändring är att PS-bolagen nu getts möjlighet att tillgodoräkna sig program som publiceras på webben.

– Den enorma trafikökning vi har sett hos oss är inte bara glädjande ur ett företagsperspektiv, utan för hela vårt samhälle. Det visar nämligen att vi ständigt når ut till fler och fler med vårt kunskaps- och utbildningsmaterial. Och detta i en tid då vårt specifika uppdrag, att ge individen kunskap, är viktigare än någonsin förr, säger Sofia Wadensjö Karén, vd på UR.

UR ska enligt anslagsvillkoren årligen återrapportera sin verksamhet i en public service-redovisning. Kulturdepartementet och Granskningsnämnden vid Myndigheten för press, radio och tv gör sedan en bedömning av hur UR har fullgjort sitt uppdrag. Det är den granskningen som nu är avslutad och som kort och gott konstaterar att ”UR har genomfört sitt uppdrag”.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>