Hem NYHETER Tekniska museet tar hem Stockholms tillgänglighetspris

Tekniska museet tar hem Stockholms tillgänglighetspris

Publicerat av: Redaktionen

Stockholms Stad hyllar Tekniska museet för sina stora och kreativa satsningar på tillgänglighet.

På måndagen tilldelades museet S:t Julianpriset – en prestigefull utmärkelse för organisationer som gjort framstående insatser för människor med olika funktionsvariationer.

Tekniska museet tar hem Stockholms tillgänglighetspris

Tekniska museet har under de senaste åren gjort en rad satsningar på tillgänglighet som sträcker sig långt bortom grundläggande nödvändigheter som ramper och hissar.

För att göra upplevelser tillgängliga för en publik med både kognitiva och fysiska funktionsvariationer, behöver allt från information på webben, öppettider, besökar- och pedagogtäthet och utställningsbyggen tänkas in.

– Vi hoppas att vi kan vara förebilder för fler publika verksamheter i staden och höja ribban för tillgängligheten.

Alldeles för många människor upplever att kultur- och nöjesutbudet i staden inte är tillgängligt för dem, och de är ofta underrepresenterade som besökare på institutionerna,säger Maria Olsson, ansvarig för tillgänglighetsarbetet på Tekniska museet.

Det är framför allt för MegaMind som Tekniska museet nu belönas med S:t Julianpriset. Science centerupplevelsen där besökare lär sig genom att testa, röra, experimentera och utforska har haft tillgänglighet i fokus redan från skisstadiet. Den har kompletterats med satsningar som MegaMind Funkis, tillfällen med begränsat antal besökare och extra många pedagoger. Museet har också bjudit in till lärarseminarier och familjedagar kring till exempel särskild begåvning.

Informationen inför besöket har varit en viktig fråga som museet arbetat mycket med. Vissa personer behöver detaljerad information om sitt besök för att kunna känna sig trygga, och många tar till sig information bättre genom rörligt material med visuell kommunikation ihop med teckenspråk, tal och text. I MegaMind har museet utvecklat ett informationssystem som tar hänsyn till olika funktionsvariationer och besökarna kan välja den form som passar bäst för dem.

S:t Julianpriset delas varje år ut för att uppmärksamma företag, verksamheter och organisationer som aktivt arbetar för att alla, oavsett funktionsförmåga, ska kunna delta i samhället på lika villkor.

Tekniska museet vann pris i kategorin “Tillgänglig information och kommunikation” med motiveringen: “Utställningen MegaMinds har ett fullt ut inkluderande förhållningssätt i sin utformning. Ingen ska exkluderas, alla ska kunna delta. Den tekniska framtiden är verksamhetens vardag och rymmer även universella lösningar på tillgänglig information och kommunikation. Genom att involvera sakkunniga, forskare och referensgrupper når de en bred kompetens. Deras arbete gör dem till ett gott exempel för andra.”

Tekniska museet vann för ett drygt år sedan det europeiska Children In Museums Award, även detta till stor del för arbetet med tillgänglighet för barn och unga.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>