Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING ”Vi visar vägen till högskolestudier för personer med utländska meriter”

”Vi visar vägen till högskolestudier för personer med utländska meriter”

Publicerat av: Redaktionen

– Intresset av att få information och vägledning om högskolestudier i Sverige är mycket stort hos våra nyetablerade svenskar.

Därför fortsätter vi vårt framgångsrika samarbete med Arbetsförmedlingen, säger Hanna Gadd på Högskolan Väst.

”Vi visar vägen till högskolestudier för personer med utländska meriter”

Studievägledning underlättar för personer med utländska meriter att navigera i det svenska utbildningssystemet.

Sedan april 2018 har Högskolan Väst och Arbetsförmedlingen Norra Älvsborg och Bohuslän samverkat för att bättre nå ut med information och studievägledning om högskolestudier till personer som nyligen etablerat sig i Sverige.

Det handlar om personer som vill skaffa sig en högskoleutbildning eller som behöver validera en utbildning de påbörjat eller avslutat i ett annat land. I maj 2019 skrevs ett nytt samarbetsavtal som innebär att Högskolan Väst och Arbetsförmedlingen fortsätter den framgångsrika satsningen.

– Vi riktar oss till personer med utländsk gymnasieutbildning och som kanske även har akademiska studier från ett annat land. Vi vill underlätta för dem att gå vidare med sin utbildning eftersom vi vet att det kan vara en utmaning att navigera i det svenska utbildningssystemet, säger Hanna Gadd.

Stort informationsbehov

Under det första samarbetsåret har de båda parterna fokuserat på att forma arbetsprocessen och sprida information om erbjudandet via olika kanaler och aktörer. Att det finns ett behov och intresse hos målgruppen råder det ingen tvekan om. Under 2018 har 152 personer deltagit på totalt sju informationsträffar och 95 vägledningssamtal har hållits för personer som bor i elva av Fyrbodals kommuner. En enkätundersökning bland dem som varit på vägledningssamtal visar att majoriteten uppskattar att de kommer att börja studera på högskola eller universitet inom några år.

Väcker tankar om att studera

– Upplägget och samarbetet med Högskolan Väst fungerar mycket bra, kommenterar Frida Jansson, på Arbetsförmedlingen Norra Älvsborg/Bohuslän. Det är bland annat en stor fördel att ha informationsträffarna i högskolans lokaler. Deltagarna får uppleva högskolemiljön och det kan väcka tankar om att studera vidare.

– Vår satsning är både viktig och långsiktig. Resultatet kommer att visa sig inom några år eftersom många först ska studera svenska och kanske även komplettera med ytterligare kurser innan de kan starta sina högskolestudier, säger Frida.

Delvis nytt upplägg

I samband med att det nya samarbetsavtalet började gälla i maj har upplägget förändrats något. Bland annat görs en tydligare avgränsning för vilka personer som kan få vägledning av Högskolan Väst.

– Vårt uppdrag är att vägleda personer som är intresserade av högre studier på högskola eller universitet, precis som vi gör för alla andra presumtiva studenter. Den som först vill skaffa sig en gymnasieutbildning kan ta kontakt med Vuxenutbildningen i den kommun man är folkbokförd, säger Hanna Gadd.

Personlig vägledning

Den som bokar ett vägledningssamtal får träffa studie- och karriärvägledaren Houda Halaoui på Högskolan Väst. Hon arbetar med fokus på personer med utländska meriter.

– En nyhet är att man inte behöver gå via Arbetsförmedlingen för att få vägledning av Högskolan Väst. Det går bra att boka ett vägledningssamtal direkt hos oss, säger Houda Halaoui.

– Tillsammans reder vi ut vilka meriter personen har med sig sedan tidigare och hur möjligheterna att gå vidare ser ut. Resan mot målet kan förstås se väldigt olika ut beroende på personens livssituation, nämner Houda Halaoui.

– Ibland handlar det om att ta reda på hur en utländsk gymnasieutbildning behöver byggas på för att ge behörighet till att studera på en viss högskoleutbildning. Vi kan också vägleda utländska akademiker i deras utbildningsplanering. En del vill komplettera sin utbildning, medan andra vill läsa vidare på avancerad nivå, säger Houda.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>