Hem EVENT Pedagog med stark tro på eleverna tar emot årets Trevor Dolan-stipendium på SETT

Pedagog med stark tro på eleverna tar emot årets Trevor Dolan-stipendium på SETT

Publicerat av: Redaktionen

Maria Wiman, pedagog på Östra grundskolan i Huddinge, är mest punk i skolvärlden år 2017.

Tidigare idag delades Trevor Dolan-stipendiet ut av Lisa Heino, ordförande i The Trevor Dolan Foundation under SETT på Kistamässan.

Trevor Dolan-stipendiet ges årligen till en lärare, pedagog eller skolledare som med ett passionerat ledarskap, civilkurage och värme aktivt bidrar till skolutveckling. Någon som är ”punk i skolvärlden”. Förra året gick stipendiet till tre vinnare, utvecklingsledaren Janna Schéele, på Östersunds Barn- och utbildningsförvaltning, musikläraren Michael Andersson från Falkbergsskolan och Johan Eriksson, förstelärare på Runbacka skolor.

Pedagog med stark tro på eleverna tar emot årets Trevor Dolan-stipendium på SETTI år var det rekordmånga nomineringar, men till slut var det Maria Wiman, lärare i Sv/So för årskurs 7 och förstelärare i läsutveckling, på Östra grundskolan i Huddinge, som utnämndes till årets stipendievinnare för sin orubbliga tro på elevernas förmåga att själva kunna och vilja lära och delta i samhällets utveckling.

– Maria låter eleverna ta plats, utvecklas och blomstra. Hon finns bredvid, bakom och stöttar om det behövs, men tar aldrig över elevernas egen drivkraft. Hon har en stark tro på eleverna och det ger dem vingar – det är punk i skolvärlden, säger Lisa Heino, ordförande i The Trevor Dolan Foundation.

Maria Wiman är överlycklig över priset och delar glädjen med några av sina elever som också är på plats.

– Det här är mitt första nationella pris och en bekräftelse på att jag är på rätt väg. Man behöver inte alltid göra som man gjort tidigare. Det är coolt att vara annorlunda, säger Maria Wiman.

Tidigare vinnare av Trevor Dolan-priset:
2016 – Janna Schéele, Michael Andersson och Johan Eriksson
2015 – Jacob Möllstam
2014 – Karin Nygårds

Trevor Dolan var skolforskare med en tvärvetenskaplig syn på lärande och skolutveckling. Han ifrågasatte tyckanden och framhöll vikten av att ha vetenskapliga belägg för påståenden om företeelser i skolans värld. Han hade en djup respekt för lärares professionalism och positiva inverkan på elevers hela tillvaro. Ett stipendium på 10 000 kr delas ut och vinnaren utses av ” The Board” för The Trevor Dolan Foundation.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>