Hem NYHETER Ungdomar i Kungsbacka under lupp

Ungdomar i Kungsbacka under lupp

Publicerat av: Redaktionen

Snart är det dags för ungdomsenkäten Lupp – Lokal uppföljning av ungdomspolitiken.

Den genomförs mellan 1 oktober och 30 november i årskurs åtta i grundskolan och årskurs två i gymnasiet i Kungsbacka kommun.

Ungdomar i Kungsbacka under lupp

Elever i årskurs åtta i grundskolan och årskurs två i gymnasiet deltar i ungdomsenkäten Lupp.

Ungdomsenkäten Lupp är till för att ta reda på hur ungas livssituation ser ut lokalt och är framtagen av MUCF – Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Frågorna i enkäten ger svar på hur unga i kommuner, stadsdelar eller regioner ser på inflytande och demokrati, situationen i skolan, möjligheten till arbete, sin egen hälsa och trygghet, sin fritid och hur de ser på sin framtid. Lupp-enkäten genomförs var tredje år.

– Underlaget i Lupp är ett bra kunskapsstöd i kommunens utvecklingsarbete inom många områden som rör unga. Enkäten är också ett verktyg för dialog mellan kommunens unga invånare och kommunens tjänstepersoner och politiker, säger Jacob Leuchovius, utvecklare på Kultur & Fritid.

Fritid och inflytande – Lupp-resultat blev startskott för utveckling

Ett exempel på hur Lupp-resultaten har använts i kommunens utvecklingsarbete är ungdomsdialogen i Fjärås, där ungdomar har fått vara med och utforma hur verksamheten i det nya fritidscentret i Fjärås ska se ut. Bakgrunden var att ungdomar i årskurs åtta i Fjärås uppgett i Lupp-enkäten 2017 att de var mindre nöjda med fritidsutbudet och hade lägre framtidstro än genomsnittet i Kungsbacka.

– Utifrån Lupp-resultatet var det naturligt att vända sig till ungdomarna i Fjärås för en dialog kring vad de önskade av det nya fritidscentret. Samtidigt ville vi ta reda på hur vi kunde förbättra det befintliga utbudet av fritidsaktiviteter i området, säger Anna Hjelm Woll, utvecklare på Kultur & Fritid.

Dialogen kring fritidscentret blev därmed också startskottet för en mängd nya fritidsaktiviteter under rasterna på skolan och en utveckling av den befintliga mötesplatsen för unga i Fjärås centrum.

Om Lupp 2020

  • Lupp är en undersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Ungdomsenkäten Lupp MUCF
  • Nio kommuner i Göteborgsregionen genomför Lupp under hösten: Ale, Härryda, Kungsbacka, Kungälv, Lilla Edet, Mölndal, Partille, Stenungsund och Tjörn.
  • Göteborgsregionen, FoU i Väst, bidrar med samordning, analys och rapportskrivning,  Lupp-samverkan i Göteborgsregionen
  • Resultaten kommer att presenteras i olika former under våren och hösten 2021. På kungsbacka.se kan du läsa mer om Lupp i Kungsbacka och resultatet från tidigare undersökningar: Lupp i Kungsbacka

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>