Hem NYHETER Unikt projekt från Högskolan på Bokmässan

Unikt projekt från Högskolan på Bokmässan

Publicerat av: Redaktionen

Kiras och Luppes Bestiarium – KLUB är ingen vanlig barnboksserie.

Kopplingen mellan böcker, digitalt medium och verkliga platser runt om i Skaraborg gör den unik.

Innehållet i både böcker och app skapas av studenter från Högskolan i Skövde. Nu är det tredje året som Lars Vipsjö, projektledare och lektor i medier, estetik och berättande vid Högskolan i Skövde medverkar på Bokmässan i Göteborg för att visa KLUB.

Unikt projekt från Högskolan på Bokmässan

Den här kartan över Sagolandet Skaraborg kommer att finnas i KLUBs monter på Bokmässan. Bokstavsfigurerna går att skanna och finns ungefär på de platser där de förekommer i böckerna.

KLUB är en barnboksserie som utspelas runt om i Skaraborg. Nya berättelser knyter samman gamla kulturarvsmiljöer med lokala sägner och sagoväsen.

Vännerna Kira och Luppe hjälper i böckerna trollforskaren Lovis att rädda folktroväsen i Skaraborg undan den elaka Cirkusdirektören, som egentligen är ett troll, en bergakung. Hittills har 15 böcker getts ut och det finns ytterligare en bok på gång.

Boken som utspelar sig i Essunga är färdigskriven, men inte illustrerad ännu. KLUB omfattar både böcker och en app.

Böckernas och appens innehåll skapas av studenter från programmen i Dataspelsutveckling vid Högskolan i Skövde. Med appen kan man via bokstavsfigurerna i böckerna skanna fram dem i 3D. Figurerna som skannats sparas i appens bestiarium och här finns det lättsam fakta att läsa kring dem.

–På Bokmässan brukar vi ha en stor montervägg med en karta över Skaraborg. Nytt för i år är att bokstavsfigurerna på kartan kommer kunna skannas och så man kan se figurerna träda fram, förklarar Lars Vispjö.

Satsar vidare på brädspel och ny app

Vad händer nu inom projektet när boken om Essunga är klar och det finns böcker för varje skaraborgsk kommun?

–Vi håller faktiskt på med ytterligare en bok som ska bli klar i höst. Men den boken kommer att skilja sig en del formmässigt från de tidigare, eftersom den blir mer lik en serietidning. Arbetet med den boken sker i samarbete med Platåbergens Geopark. Men inom projektet har vi även påbörjat arbete med ett brädspel, en besökmålsbok, en utställning och dessutom finns planer på en ny spelapp, konstaterar Lars Vipsjö.

Böckerna om Kira och Luppe ges ut i samarbete med Lokrantz förlag i Lidköping och app-företaget Solutions Skövde. KLUB är ett delprojekt i, Kulturarv och spelteknolog i Skaraborg – KASTiS, som finansieras av Skaraborgs kommunalförbund, Högskolan i Skövde och alla Skaraborgs kommuner. KASTiS är en samverkans- och kunskapsplattform för hållbar användning av spelteknologi inom kulturarvsförmedling och besöksmålsutveckling.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>