Universitets dirigent åker till Ukraina för att spela med Luhansk filharmonin
Hem EFTER PLUGGET Universitets dirigent åker till Ukraina för att spela med Luhansk filharmonin

Universitets dirigent åker till Ukraina för att spela med Luhansk filharmonin

Publicerat av: Redaktionen

Daniel Hansson, Director Musices vid Malmö universitet, har bjudits in till Ukraina för att dirigera Luhansk filharmonin.

Konserten äger rum i Lviv eftersom orkestern har fått fly fronten.

Genom sin gästprofessur på Lviv National Academy of Music och sitt mångåriga samarbete med ukrainska musiklivet har Daniel Hansson bjudits in att dirigera ett program med svensk musik med Luhansk filharmonin.

Luhansk ligger nära den ryska gränsen och konserthuset där har bombats sönder. Det har tvingat orkestern att fly till västra Ukraina. Deras konsertsäsong fortsätter i väntan på att de kan återvända till Luhansk, en orkester i exil.

Universitets dirigent åker till Ukraina för att spela med Luhansk filharmonin– Det har inte varit ett lätt beslut men jag valde att ta semester för att kunna åka. Från min sida är det ett sätt att visa lojalitet med den kulturella fronten och bidra med ett internationellt gästspel under speciella omständigheter.

Daniel Hansson ska dirigera ett program med Alvén, Atterberg och de Frumerie, ett program som kretsar kring svenska legender och sagor. I samband med konserten kommer han att överräcka ett elaggregat från Kungliga musikaliska akademien. Det ska hjälpa orkestern att hålla konserter även om elnätet sviktar.

– Kulturen har visat sig allt viktigare för ukrainare, det är många som kommer på konserterna. Under extrema förhållanden värderar man kultur ännu mer. Det är något som gör att de också orkar ta kampen. Rätten att få vara en demokrati och uttrycka sig konstnärligt är skäl nog att gå i krig.

– Jag är inte rädd för min säkerhets skull, det bor människor som lever där och det finns en orkester som spelar varje dag. Det är inspirerande hur musiken fortsätter spela och det finns energi att hämta i musiken. Det är ett privilegium att kunna vara med och bidra, säger Daniel Hansson.

Konserten med Daniel Hansson och Luhansk filharmoni hålls den 29 januari i Lviv Concert House. Daniel Hansson åker till Ukraina utanför sin tjänst på Malmö universitet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>