Hem PEDAGOGSNACK Världslärardagen – World Teachers’ Day

Världslärardagen – World Teachers’ Day

Publicerat av: Redaktionen

lärareFira Världslärardagen 5 oktober! Varje år uppmärksammar Lärarförbundet världslärardagen tillsammans med lärarorganisationer över hela världen.

Allt börjar med en bra lärare! Vi är lärare – vi väcker nyfikenhet till kunskaper och förmågor och ger de barn/elever verktyg för att bygga ett framtida samhälle där demokrati och likvärdighet är hörnstenar.

Världslärardagen är en dag att fira. En dag för att uppmärksamma vårt viktiga arbete.

Var med du också och uppmärksamma behovet av fler lärare och hur viktiga lärare som varje dag gör skillnad – för varje elev på din förskola eller skola.

”Stärk lärarna för att kunna bygga hållbarare samhällen” är Världslärardagen tema för 2015. Lärares uppdrag sträcker sig utöver utbildningsmålen. Vi är också nyckeln till hållbar utveckling och skapa samhällen som bygger på kunskaper, värderingar och etik.

Som lärare möter vi också utmaningar till följd av lärarpersonalbrist, brister i utbildningen, låg lön och sjunkande status.

För att nå målet om allmän grundskoleutbildning för varje barn i hela världen år 2025 behövs det 32 miljoner nya grundskollärare. Bara i Sverige kommer det att saknas 65 000 lärare. Men med rätt politiska beslut går lärarbristen att hejda.

För oss i Lärarförbundet är lösningen enkel. För att behålla de lärare vi har och locka nya till yrket måste lönerna upp och arbetsbelastningen ner. I Sverige och i världen.

Johanna Jaara Åstrand om Världslärardagen 2015

Johanna Jaara Åstrand berättar om Världslärardagens tema, hur lärare är nycklar för hållbara samhällen.

Firas sedan 1994

World Teachers’ Day instiftades 1994 av FN-organet UNESCO och firas varje år av medlemsorganisationerna i Education International. Lärarförbundet och lärarorganisationer världen runt uppmärksammar lärarna och deras viktiga roll för att alla barn och ungdomar ska få den utbildning de har rätt till. På Education Internationals webbplats om världslärardagen, worldteachersday.org, kan du läsa mer om hur dagen firas över hela världen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>