Viktig konferens belyste psykisk hälsa och suicidprevention bland barn- och unga
Hem HÄLSA Viktig konferens belyste psykisk hälsa och suicidprevention bland barn- och unga

Viktig konferens belyste psykisk hälsa och suicidprevention bland barn- och unga

Publicerat av: Redaktionen

Laholms kommun samlade under torsdagen personer från kommun, Region, Länsstyrelse, organisationer och andra insatta på Gullbrannagården för kunskapsdelning, diskussion och dialog med ungdomar.

Inbjudna till Barn- och unga-konferensen, som arrangerades för femte gången, var tjänstepersoner som på olika sätt arbetar med barn och unga och Anders Einarsson, kommunchef.

Linda Erlandsson, kommunens hållbarhetsstrateg, var moderator under dagen och styrde inlägg och händelser på scenen med van hand.

Dagen inleddes med kommunens suicidpreventiva plan och lokal hälsostatistik. Planen liknar regionens men har anpassats efter Laholms behov.

– Den kommer att göra det suicidpreventiva arbetet mer enhetligt och tydligare genom hela den kommunala organisationen. Viktigt en dag som den här är att personer inblandade i arbetet med våra barn och unga träffas och får samma information. Det ger en ökad enhetlighet och förbättrat samarbete kring något så viktigt som psykisk ohälsa, menar Linda Erlandsson.

Kommunens plan och hälsofakta följdes av Marie Niljung, föreläsare inom psykisk hälsa, HR och suicidprevention. En missionär inom ämnet livräddning som generöst delade med sig av sina kunskaper och långa erfarenhet. Marie driver också ett eget företag och samarbetar med Suicide Zero, en organisation som arbetar för att minska självmorden, eftersom nära 1 500 människor tar sina liv årligen i Sverige.

Monica Krook, specialpedagog inom elevhälsan, dansade sig in i konferenspubliken hjärtan med en gemensam dansövning. Efter den fysiska aktiviteten berättade hon om förskolans roll i främjandet av barns psykiska hälsa. Det är viktigt att öka fokus på förskolan för att upptäcka psykisk ohälsa i tid. Barns svårigheter uppmärksammas av förskolan och en bra samverkan med vårdnadshavare är oerhört viktig när problem uppstår. Tidiga insatser ger goda resultat. Monica gav mängder av exempel som ABC-utbildning, Föräldrar emellan, Börja prata och vikten av fysisk aktivitet.

– Redan ett litet barn läser av sin omgivning väldigt väl och ett barn som gått på en förskola med hög kvalitet lyckas bättre i sin skolgång, menade Monica Krook.

Viktig konferens belyste psykisk hälsa och suicidprevention bland barn- och unga

Marie Niljung, föreläsare inom psykisk hälsa, HR och suicidprevention tillsammans med konferensens moderator Linda Erlandsson, hållbarhetsstrateg i Laholms kommun..

Några unga medlemmar från HBTQI-gruppen och Felicia Campbell, kulturpedagog Ung i Laholm, samtalade med Linda Erlandsson om hur gruppen började träffas regelbundet för att bättre klara av livet och sin omgivning. Hbtqi är ett paraplybegrepp för homosexuella, bisexuella, transpersoner, personer med queera uttryck och identiteter och intersexpersoner. En av tjejerna i gruppen på scen berättade för sin mamma hur de kunde ligga och kramas i en stor hög på köksgolvet och sade till mamman att bara en av dem var hetero.

Det var väl du då replikerade flickans mamma, och fick svaret att så var det inte. Man kan komma ut för sina föräldrar på många sätt.

– Alla får vara med även om man inte är HBTQI. Vi tycker gruppen är bra för att vi har en god gemenskap och kommer bra överens fast vi är många i olika åldrar, menade Rebecka, Tess och Cecilia i HBTQI-gruppen.

Räddningstjänstens Tobias Evertsson berättade om deras roll i det suicidpreventiva arbetet och till sin hjälp hade han ungdomarna Tindra och Linnea. Båda ambassadörer för MBU, människan bakom uniformen. De berättade om hur viktigt deltagandet i MBU har varit för dem och deras hälsa. Tobias redogjorde för räddningstjänstens alla utbildningar som berör psykisk hälsa och ger stöd åt ungdomar med meningsfull sysselsättning i olika sammanhang.

Att våga prata, ställa frågor och lyssna var något säkert samtliga med sig efter den här givande konferensdagen. Tack för att vi fick redskap för att tillsammans motverka psykisk ohälsa hos barn och unga.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>