Hem NYHETER Yohannes undervisar utomlands i matematikens tjänst

Yohannes undervisar utomlands i matematikens tjänst

Publicerat av: Redaktionen

Tänk dig att ha hela världen som arbetsyta och få jobba med det du tycker är roligast av allt?

För Yohannes Tadesse Aklilu, lektor i matematik på Institutionen för ingenjörsvetenskap på Högskolan i Skövde, är det verklighet. Nu närmast till Rwanda.

Yohannes undervisar utomlands i matematikens tjänst

”Vill du åka med och undervisa i Dar es-Salaam?” Genom kontakter vid Linköpings universitet blev Yohannes tillfrågad att delta i det SIDA-finansierade projektet till Tanzania hösten 2016.

– Det lät som en spännande inbjudan och jag sa ja. Och det är ingenting jag ångar. Jag mottogs med öppna armar från de andra lärarna och för mig, personligen, var det en bra erfarenhet, säger Yohannes som undervisar i det som kallas ren- samt tillämpad matematik.

Åker snart till Rwanda

Nu är det snart dags igen. Vecka 10 bär det av till Rwanda och huvudstaden Kigali. För nästa kurs på avancerad nivå i matematik; ”Funktionell analys med tillämpningar inom ändligt elementmetoder”.

– Rwanda är ett land i uppbyggnad, och på väg framåt. Så det ska bli kul att få ta del av på nära håll. Universitetet jag besöker är också knutet till African Institute for Mathematical Sciences (AIMS), ett landsöverskridande samarbete i Afrika som jag tror mycket på. Och i regionen är man generellt duktiga på tillämpad matematik. I övrigt vet jag inte så mycket. Men tydligen ska studenterna, och folk i allmänhet, vara väldigt punktliga. Så jag får se till att hålla tiden, konstaterar Yohannes med ett skratt.

Själv kom han från Etiopien till Sverige 2008.

– Det var en omställning till en början. Med språket, vädret och mörkret inte minst. Men jag trivs bra i Skövde. Det är inte så stort, men lagom stort. Och matematik är ett globalt språk. Oavsett om du befinner dig i Kigali eller Skövde handlar det om samma sak: att kunna lösa den matematiska uppgiften.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>