Hem NYHETER ​Dags att tycka till om nytt kulturprogram!

​Dags att tycka till om nytt kulturprogram!

Publicerat av: Redaktionen

Kulturnämnden i Helsingborg har på sitt sammanträde 2020-08-20 beslutat om ett remissförslag av nytt kulturprogram, det politiska styrdokumentet för kultur i Helsingborg.

Programmet, som ska gälla åren 2021-2024, innehåller de politiska viljeinriktningarna och prioriteringarna på kulturområdet med utgångspunkt i Helsingborgs stads mål och vision 2035.

Nu startar en remissperiod där även helsingborgarna har möjlighet att lämna sina synpunkter. Planen är att kulturnämnden kan lämna det nya kulturprogrammet till kommunfullmäktige för fastställande i början på nästa år.

Kulturnämndens ordförande, Alexander Kolind (KD), säger så här om förslaget till nytt kulturprogram:

​Dags att tycka till om nytt kulturprogram!

– Programmet slår fast att kulturlivet ska utvecklas i hela kommunen och att kulturen ska vara tillgänglig för alla. Men kulturen i Helsingborg spelar en viktig roll även i en större geografi.

Under programperioden vill vi se fler regionala, nationella och internationella samarbeten på kulturområdet. Vi vill också stärka förutsättningarna för våra fria kulturaktörer, både amatörer och professionella. Det handlar om att bygga upp en hållbar infrastruktur med till exempel lokaler och nätverk.

Förslaget till nytt kulturprogram har vuxit fram i en samrådsprocess med bred representation från kulturlivet, stadens förvaltningar och bolag.

– Vi har mycket framför oss som behöver göras. Det är på många sätt en tydlig ambitionsökning vi nu ser. Viktiga signaler både till oss själva men också till våra olika samarbetsparter regionalt och nationellt. Det har varit oerhört berikande att få träffa alla olika kulturaktörer i detta arbete under det året som arbetet pågått. Det förslag till kulturprogram vi nu ser hade aldrig fått fram utan deras medverkan, säger Mats Hallberg biträdande förvaltningschef på kulturförvaltningen Helsingborgs stad.

– Det nya kulturprogrammet blir ett viktigt verktyg för oss, oavsett om det rör sig om amatörer, professionella grupper, etablerade eller nystartade aktörer, centralt lokaliserade kreatörer eller kultur ute i våra byar. Nu återstår en viktig remissperiod, där helsingborgarna får möjlighet att ge sina synpunkter, debattera upplägget och bidra med sitt perspektiv. Vi har stora förhoppningar på att helsingborgarnas röst ska lyfta kulturprogrammet ytterligare, säger Mats Hallberg biträdande förvaltningschef på kulturförvaltningen Helsingborgs stad.

Under perioden 1 september – 30 oktober kommer helsingborgarna kunna läsa förslaget till nytt kulturprogram och lämna synpunkter på helsingborg.se.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>