500 internationella studenter välkomnas smittsäkert till Umeå universitet
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING 500 internationella studenter välkomnas smittsäkert till Umeå universitet

500 internationella studenter välkomnas smittsäkert till Umeå universitet

Publicerat av: Redaktionen

Nästa vecka väntas cirka 500 nya internationella studenter anlända till Umeå universitet.

Det är nästan lika många som innan pandemin.

För att minska smittspridningen har Umeå universitet samarbetat med Region Västerbotten; till exempelvis kommer test-kit för covid-19 att delas ut på flygplatsen då studenterna kommer. Media bjuds in att delta vid välkomnandet.

Måndag 23 augusti
 och tisdag 24 augusti välkomnar Umeå universitet nya internationella studenter på flygplatsen vid ankomstdagarna. Studenterna får där ta emot nyckeln till sitt studentboende och erbjuds också att ta emot ett testkit för covid-19, detta i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer för inresande till Sverige.

Umeå universitet och Region Västerbotten har samarbetat för att göra det så enkelt och smittsäkert som möjligt för studenter att kunna provta sig direkt vid inresa från annat land.

500 internationella studenter välkomnas smittsäkert till Umeå universitet

Vårterminens välkomnande av internationella studenter på Umeå flygplats genomfördes med omfattande åtgärder för att minimera risken för smittspridning. FOTO: Jessica Bergström Grahn (Bilden är ej avsedd för publicering)

 Vi är mycket glada att så många internationella studenter förväntas komma till Umeå universitet i höst och att siffrorna börjar återvända till det normala igen, säger Ingrid Svensson, chef för International Office vid Umeå universitet.

 Det känns också bra att i samarbete med region Västerbotten kunna erbjuda ett enkelt sätt för våra nya studenter att provta sig vid inresa.

Förutom testkiten skickar universitetet också ut särskild information till de nya internationella studenterna med upplysningar om de rekommendationer som finns vad gäller provtagning och karantän vid inresa samt hur studenterna kan gå tillväga för att lämna in test.

Antalet internationella studenter halverades nästan i och med pandemin 

Antalet nya internationella studenter som förväntas komma till Umeå universitet till höstterminen 2021 är nu nästan uppe i samma nivå som innan pandemin. Hösten 2020 halverades i det närmaste antalet utbytesstudenter som kom till Umeå universitet, men är nu alltså närapå tillbaka på samma nivå som innan pandemin.

– Eftersom vi är ett lärosäte i framkant är det viktigt att internationalisering genomsyrar hela universitetets verksamhet och en förutsättning för att vi ska kunna verka i en global värld. Internationalisering av utbildning och forskning ger perspektiv och förståelse för den värld vi lever i samt kunskap om olika lösningar på samhällsproblem. De internationella studenterna är en viktig del i det, menar Ingrid Svensson.

Förutom ankomstdagarna vid flygplatsen erbjuds studenterna också ett smittsäkert välkomnande och introduktion till Umeå universitet och Umeå stad via Orientation, tre digitala event 25-27 augusti.

Media bjuds in att delta då studenterna välkomnas vid Umeå flygplats i samband med ankomstdagarna, för att fotografera och om möjligt intervjua studenter som anländer.

Ankomsttider vid Umeå flygplats 23 och 24 augusti

Måndag 23 augusti:

  • 15.30 (ett mindre antal studenter)
  • 18.45

Tisdag 24 augusti:

  • 15.30 (ett mindre antal studenter)
  • 18.45

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>