7 praktiska tips till barn och unga för att motverka nätmobbing – på Safer Internet Day 9 februari
Hem säkerhet 7 praktiska tips till barn och unga för att motverka nätmobbing – på Safer Internet Day 9 februari

7 praktiska tips till barn och unga för att motverka nätmobbing – på Safer Internet Day 9 februari

Publicerat av: Redaktionen

I samband med Safer Internet Day delar Acronis Cyber Security Team med sig av praktiska tips på hur föräldrar kan skydda sina barn från att bli utsatta på sociala medier.

7 praktiska tips till barn och unga för att motverka nätmobbing – på Safer Internet Day 9 februari

Även om vi inte kan stoppa vare sig nätmobbning eller oroväckande innehåll på TikTok, Snapchat, Instagram, YouTube eller Facebook finns det många sätt att minska riskerna och lära sig använda internet på ett säkert sätt.

Ändra till privat konto

Även om sociala mediekonton enligt standard är offentliga går det att ändra till ett privat konto. Se till att personlig information är markerad som dold och att sekretessinställningarna är aktiverade så att endast vänner kan se ditt barns inlägg, foton och personliga uppgifter som födelseår eller skola.

Tänk igenom vad som läggs ut online

Be ditt barn att tänka igenom vad hen postar online. Påminn ditt barn om att allt som läggs ut på nätet kan kopieras, delas eller sparas ner utan deras tillstånd – även om man tar bort originalbilden.

Förklara rapportera och blockera-funktionen

När man blockerar någon på TikTok, Instagram, Facebook och andra sociala nätverk kommer de inte kunna se ens inlägg eller söka efter ens konto. På såväl Facebook som Instagram kan hackare skapa falska konton och utge sig för att vara någon de inte är. Om du upptäcker att någon har skapat ett falskt Instagram-konto i ditt barns namn ska detta rapporteras till Instagrams hjälpcenter.

Granska inställningarna

En del sociala nätverk, som TikTok, ger möjlighet att hålla koll på barnets aktiviteter. Genom att slå på föräldrakontrollen kan föräldrar avaktivera direktmeddelanden, filtrera bort olämpligt innehåll och begränsa skärmtiden på sitt barns konto.

Öppna ögon, öppna öron

Diskutera vilka problem och risker som ditt barn ställs inför på sociala medier. Uppmärksamma dem på att det är viktigt att de vågar prata med en vuxen om vad som händer på nätet, utan risk för negativa konsekvenser för barnet. Nätmobbning kan få allvarliga konsekvenser och ska hanetars så tidigt som möjligt innan det hinner eskalera.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>