Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING 67 000 anmälda till högskoleprovet på lördag

67 000 anmälda till högskoleprovet på lördag

Publicerat av: Redaktionen

Den 6 april klockan 08.10 går startskottet för högskoleprovet på 120 orter i Sverige.

Totalt har 67 590 personer anmält sig – drygt 81 procent är födda 1994 eller senare. Födda år 2000 är den enskilt största årgången med 16 781 anmälda.

67 000 anmälda till högskoleprovet på lördag

– Högskoleprovet är en andra chans för alla som vill läsa vidare, säger UHR:s generaldirektör Karin Röding. Sedan 1977 har detta urvalsprov ökat möjligheten för många att komma in på högskoleutbildningar när betygen inte riktigt räcker till och det är konkurrens om platserna.

Den som söker måste alltid uppfylla kraven på behörighet för att kunna antas.

På Studera.nu finns det många tips på hur man förbereder sig inför högskoleprovet och vad man bör tänka på under själva provdagen.

En viktig sak som en del glömmer är att ta med giltig legitimation – den som saknar godkänd identitetshandling får inte skriva högskoleprovet.

Alla som skriver högskoleprovet konkurrerar i ytterligare en urvalsgrupp till antagningen och provresultatet är giltigt i fem år. Därmed ökar alltså chansen att komma in på utbildningar där ett urval måste göras. Oavsett resultat, kan högskoleprovet aldrig minska möjligheterna för den enskilde studenten. Men provresultatet kan heller aldrig kompensera för eventuella brister i den sökandes behörighet.

• Bildspel: Högskoleprovet – provdagen
• Tips på förberedelser inför högskoleprovet (Studera.nu).
• Högskoleprovet – så fungerar provdagen (Studera.nu).
• Här kan du skriva högskoleprovet (Studera.nu).
• För mer bakgrund, se Fakta om högskoleprovet (Studera.nu).
• UHR publicerar provfrågorna på Studera.nu den 8 april.
• Facit läggs ut på Studera.nu den 10 april.
• Provdeltagarna kan ta del av sina provresultat den 13 maj.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>