Hem NYHETER Studera till lärare med lön på nya lärarprogrammet

Studera till lärare med lön på nya lärarprogrammet

Publicerat av: Redaktionen

Plugga till lärare på deltid och jobba parallellt som lärare på halvtid.

Det är upplägget för Högskolan Västs nya grundlärarprogram för årskurs 4–6 som startar i höst.

Studera till lärare med lön på nya lärarprogrammet

– Studenterna får lön för sin lärartjänst och kan omsätta sina teoretiska kunskaper direkt i skolans värld. Dessutom har de 5,5 års yrkeserfarenhet när de tar sin examen, säger programansvarig Christina Halvarsson.

Den stora bristen på grundskolelärare i Sverige har triggat fram nya innovativa former av lärarutbildningar.

Högskolan Västs nya grundlärarprogram är en arbetsintegrerad utbildning där studenten parallellt med studierna undervisar på halvtid i en skola.

På Högskolan Dalarna, Karlstad universitet och Mälardalens högskola har ett liknande upplägg på lärarutbildning redan prövats med gott resultat. Där har söktrycket ökat markant.

– Nu testar vi samma koncept i nära samverkan med tolv kommuner i Fyrbodal och en privat friskola. Tillsammans erbjuder vi 35 utbildningsplatser, berättar Christina Halvarsson.

– Bristen på behöriga lärare gör att vi måste pröva nya attraktiva former för lärarutbildningen. Om det här upplägget lockar fler att studera till lärare kan det även bli aktuellt för fler av våra lärarutbildningar, säger Christina.

”Stora fördelar att varva teori och praktik”

Det arbetsintegrerade upplägget innebär att lärarstudenterna studerar två heldagar och undervisar övriga dagar i veckan på en skola med stöd av handledare.

– Jag ser stora fördelar med att studenterna kan varva teori och praktik på det här viset. Det kan ge värdefulla synergieffekter för både studenterna och skolorna. Studenterna kan testa sina nyvunna teoretiska kunskaper direkt i klassrummet och skolan får ett inflöde av färska kunskaper, säger Christina.

Antagning i tre steg

Studenterna behöver inte ha erfarenhet från skolvärlden för att gå utbildningen. Antagningen görs enbart genom särskilt urval. Det innebär att antagningen görs i tre steg; ansökan via antagning.se, personligt brev och intervju där både kommuner och högskolan deltar.

– Antagningen liknar en vanlig rekryteringsprocess för anställning där motivationen hos de sökande väger tungt. Utbildningen kräver att man är väl motiverad eftersom det kan vara tufft att studera och jobba parallellt. I praktiken handlar det om en studietakt på cirka 120 procent, varav 50 procent är undervisning och 70 procent är studier, säger Christina.

5,5 års yrkeserfarenhet

– Men när utbildningen väl är klar efter 5,5 år har studenterna också skaffat sig lika lång yrkeserfarenhet. Och det är förstås mycket värdefullt när de ska söka jobb, påpekar Christina.

Det nya grundlärarprogrammet 4–6 AIL, omfattar 240 hp och ger behörighet för att undervisa i svenska, matematik, engelska, NO och teknik. Det ersätter det tidigare grundlärarprogrammet åk 4–6 som sträckte sig över 4 år. I ansökan till det nya programmet kan studenterna söka till en viss kommun/friskola. De avgör sedan vilken skola studenten får arbeta på.

”Kan locka fler till skolvärlden”

Trollhättans Stad är en av kommunerna som ser fram emot att ta emot de nya studenterna.

– Vi är mycket positiva till det här utbildningsupplägget där studenterna får lön under studietiden och kan varva teori och praktik på ett bra sätt. Det tror jag kan locka fler duktiga människor till skolvärlden, personer som kanske inte hade sökt sig hit annars, säger Daniel Engelin, centralt placerad skolledare på Utbildningsförvaltningen, Trollhättans stad.

– Den här samverkan med Högskolan Väst är ett av flera sätt för oss att säkerställa framtidens stora behov av utbildade lärare – både på kort och lång sikt, säger Daniel.

”Negativ bild av skolvärlden stämmer inte”

Han hoppas att både obehöriga lärare som redan jobbar i kommunen ska söka utbildningen och att fler ska upptäcka hur bra skolvärlden fungerar.

– Det sprids tyvärr en väldigt negativ bild av hur skolans värld fungerar idag. Men min uppfattning är att chefer och skolpersonal på våra skolenheter gör ett fantastiskt jobb med att skapa skolmiljöer där vuxna och unga trivs, konstaterar Daniel.

– Jag hoppas att många söker den nya utbildningen. Arbetsmarknaden för de här studenterna är mycket ljus. Dessutom har lärarkåren under de senaste åren haft en positiv löneutveckling i förhållande till många andra yrkeskategorier, säger Daniel.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>