80 miljoner kronor till stadens barn och unga
Hem POLITIK 80 miljoner kronor till stadens barn och unga

80 miljoner kronor till stadens barn och unga

Publicerat av: Redaktionen

Nu fördelas nästan 80 miljoner kronor till stadens barn och unga.

80 miljoner kronor till stadens barn och unga

Skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist (L) vill ge gymnasieeleverna fler chanser att nå betygen de eftersträvat. Foto: Kate Gabor

Många ungdomar känner sig orättvist drabbade av pandemin och oroar sig för att betygen inte kommer att räcka till för att ta sig in på den utbildning de siktat in sig på.

Genom statsbidraget ska eleverna kompenseras och ges fler chanser. Även förskolan och vuxenutbildningen får del av statsbidraget som riktas mot alla skolformer.

– Alla skolformer får extra pengar men den största vikten har vi lagt på gymnasieeleverna. De har med distansundervisningen tvingats ta ett större ansvar än vad man ska behöva ta som ungdom. Det är viktigt att de inte går miste om chanser framöver, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd.

– Det pågår ett arbete med att ringa in vilka insatser som krävs. Det kan handla om fler möjligheter att pröva sina betyg så att elever inte tvingas nöja sig med att inte slutföra en kurs eller att få ett lägre betyg än vad de hade kunnat få om de fått undervisning på plats. Man kan också tänka sig insatser som samtal med elevhälsan då vi ser att den psykiska ohälsan ökar vilket ger sämre förutsättningar att klara skolan, säger Isabel Smedberg-Palmqvist (L), skolborgarråd.

Statsbidraget fördelas lika mellan kommunala och fristående aktörer. Bidraget omfattar totalt 83,78 miljoner kronor varav 4 miljoner kronor går till vuxenutbildningen.

– En gymnasieexamen är helt nödvändig för att ta sig in på dagens arbetsmarknad. Ett år med distansstudier har nu gått och en tuffare arbetsmarknad möter de som går ut gymnasiet. Vi ser därför till att utöka möjligheten att pröva sina kunskaper på nytt och ta betyg för de som lämnar skolåren utan en fullständig examen. Samtidigt marknadsför vi Komvux, våra bristyrkesutbildningar, och förstärker studie- och yrkesvägledningen på Vuxenutbildningscentrum året ut, säger Karin Ernlund (C), arbetsmarknadsborgarråd.

Statsbidraget

Statsbidraget som kallas skolmiljarden syftar till att öka förutsättningen för alla barn och elever att få den utbildning de har rätt till, trots pandemin. Det är upp till varje kommun att själv bestämma hur pengarna ska användas för att trygga barnens rätt till utbildning.

Fördelningen i Stockholms stad

Utbildningsnämnden ombesörjer att fristående verksamheter ersätts enligt samma princip som beräknats för den kommunala verksamheten. För fristående verksamhet tillkommer utöver nedan sex procent i momskompensation, vilket utbildningsnämnden sedan får ersättning för.

Skolform Belopp (tkr) Kr per elev
Fristående förskola 6 652 335
Fristående grundskola 8 713 335
Fristående gymnasieskola 11 753 880
Kommunal förskola (stadsdelsnämnderna) 10 823 335
Kommunal grundskola 26 056 335
Kommunal gymnasieskola 15 785 880
Total fördelning 79 782

Arbetsmarknadsnämnden tilldelas ett totalt belopp om 4 miljoner kronor.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>