Hem NYHETER AcadeMedia växer i Tyskland

AcadeMedia växer i Tyskland

Publicerat av: Redaktionen

AcadeMedia fortsätter sin satsning på förskolor i Tyskland.

Förra året blev Joki med sina sju förskolor i München en del av AcadeMedia, och nu får de sällskap av Step Kids Education (Stepke) och deras sju förskolor och tre mobila förskolor i Brandenburg och Nordrhein-Westfalen.

– Det känns spännande att ta nästa kliv in i den tyska förskolesektorn. I Stepke får vi ytterligare en fin förskoleverksamhet att lära av och fortsätta utveckla tillsammans med våra tyska kollegor, säger Marcus Strömberg, VD AcadeMeda.

Stepke har både traditionella och mobila förskolor, som i Tyskland kallas ”Mobile kitas”. Det är tvåspråkiga verksamheter där en del pedagoger pratar engelska med barnen. Ett starkt kvalitetsfokus förenar förskolorna och det finns flera nystarter planerade framöver. Om 18 månaderna kommer Stepke att kunna erbjuda förskoleplats till mer än dubbelt så många barn som idag.

Lång erfarenhet av utbildning

AcadeMedia växer i TysklandKurt Berlin var med och grundade Stepke 2011, med en tydlig vision om att fler tyska familjer skulle få tillgång till förskolor av hög kvalitet. Han och medgrundaren Johannes Nagel delar idag på VD-posten.

– Vi har verkat inom utbildningssektorn länge, vi har bland annat varit med och grundat ett nätverk av tvåspråkiga skolor här i Tyskland. Med vår bakgrund, och det politiska kravet på fler kvalitetsförskolor i landet, kändes det naturligt att starta Stepke, säger Kurt Berlin.

– Länder som Sverige och Norge var tidigt ute med förskolor av hög kvalitet och det skandinaviska systemet, med förskolor som är tillgängliga för alla, fungerar väldigt bra. Vi har mycket att lära där, samtidigt som vi kan bidra med vårt starka kvalitetsfokus och förmåga att bygga en stark organisation, säger han.

Fram till år 2020 behövs uppskattningsvis 350 000 nya förskoleplatser i Tyskland.

– Tyskland har fortfarande stora utmaningar framför sig när det gäller att göra förskolan mer tillgänglig. Det känns väldigt bra att vi kan vara med och bidra i den utveckling som nu sker i landet. I Sverige och Norge har vi förskolor som vi kan vara riktigt stolta över och genom att exportera våra erfarenheter och vår kompetens kan vi göra skillnad även för tyska familjer och deras barns utveckling, säger Marcus Strömberg.

Johannes Nagel menar att AcadeMedia är en bra plattform för Stepkes fortsatta utveckling.

– Poängen med att jobba tillsammans är de synergieffekter som uppstår. Genom att gå samman med AcadeMedia får vi norra Europas största utbildningsföretag i ryggen, och all den expertis, de erfarenhet samt de resurser som finns inom företaget. På sikt gynnar det både våra barn, deras föräldrar, våra medarbetare och de kommuner vi jobbar med, säger han.

Viktigt erfarenhetsutbyte

AcadeMedia har goda erfarenheter av att gå samman med förskoleaktörer utanför Sveriges gränser. De erfarenhets- och kunskapsutbyten som kan äga rum mellan länder är värdefulla, menar Marcus Strömberg.

– Även om Espira, som blev en del av AcadeMedia 2014, och Joki, som blev det 2016, har behållit sina koncept så finns det mycket att lära av varandra. Både när det gäller organisation, kvalitet och pedagogik. Vi har olika utmaningar och erfarenheter, och jag är övertygad om att vi ger oss själva ännu bättre förutsättningar att utveckla förskolan i alla våra tre länder genom att jobba tillsammans, säger han.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>