Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Årets Uppsalastudent brinner för mångfald i IT-branschen

Årets Uppsalastudent brinner för mångfald i IT-branschen

Publicerat av: Redaktionen

Emma Tysk tilldelas Anders Walls stipendium ”Årets Uppsalastudent” på 100 000 kronor.

Emma läser på civilingenjörsprogrammet i informationsteknologi, driver ett eget företag som arbetar med grafisk design och brinner för jämställdhetsfrågor inom it-branschen.

Årets Uppsalastudent brinner för mångfald i IT-branschen

Årets Uppsalastudent Emma Tysk och Anders Wall i klassisk Uppsala-miljö. (Foto: David Naylor)

Sitt kandidatarbete gjorde Emma för den ideella organisationen ”Hello World!”, som syftar till att öka intresset för programmering och teknik bland unga och på sitt Instagram-konto med 1500 följare delar hon med sig av sin vardag som ung IT-intresserad kvinna.

– Det är jättekul att få priset. Framför allt är det en stor ära. För mig är det ett kvitto på att det jag gjort spelar roll och det ger nya krafter för framtiden, säger Emma Tysk.

I likhet med många tidigare pristagare är Emma Tysk en student med många järn i elden. Parallellt med studierna arbetar hon dels med det egna företaget och dels som konsult för TV4. Som brand manager på ett nystartat it-bolag har hon arbetat med att rekrytera en bredare mångfald till företaget.

Hennes engagemang för jämställdhet inom it-branschen är stort och genom föreläsningar på skolor och via sociala medier vill hon bryta de negativa stereotyper som finns associerade med programmeringsyrken. Målet är ett större nätverk med studenter och kvinnor inom branschen som kan resa runt och föreläsa och fungera som förebilder för tjejer. Tidigare i år prisades hon också av företaget Microsoft för sitt arbete med att locka unga kvinnor till branschen.

– För att kunna bygga system för en bred målgrupp behövs mångfald i perspektiv. Flera undersökningar visar också att de företag som lyckats bäst är just de som jobbar med mångfald. Det gynnar oss alla att värdera det!

Tidigare såg Emma Tysk en karriär på något stort it-företag framför sig. Nu är hon mer inne på att driva eget. Kanske ett företag som hjälper organisationer att genomföra digitaliseringsprocesser. Där är det många som behöver hjälp idag.

Stipendiet på 100 000 kronor delas ut i samband med Anders Wall-föreläsningen i entreprenörskap i Uppsala den 20 november. Stipendiet innebär också att Emma blir medlem av det aktiva nätverket Wallumni, som består av tidigare Anders Wall-stipendiater.

Enligt stadgarna kan stipendiet delas ut till en person som utvecklat entreprenörskap med anknytning till sin utbildning eller en person som utmärkt sig för goda, kreativa insatser vid universitetet, deltagit i kår- och/eller nationsliv eller gjort särskilda insatser till stöd för andra studenter.

Förslagsnämnden har utgjorts av universitetets rektor Eva Åkesson, prorektor Anders Malmberg, curator curatorum Freja Nielsen, Ludvig Lundgren (ordf. Uppsala studentkår), Ernst Andersson (ordf. Farmacevtiska studentkåren), Micaela Janatuinen, (ordf. Gotlands studentkår Rindi), Andreas Gustavsson (ordf. Uppsala teknolog- och naturvetarkår), Anna Liliebäck (ordf. Juridiska föreningen) samt Theo Örtengren (ordf. Uppsalaekonomerna).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>