Hem NYHETER Arla bjuder in till kosläpp online med KoPro

Arla bjuder in till kosläpp online med KoPro

Publicerat av: Redaktionen

Arlas kosläpp runt om i landet lockar vanligtvis upp emot 200 000 besökare.

Restriktionerna kring corona gör att Arla i år istället bjuder in till livesända kosläpp från tre olika gårdar.

Några av kossorna kommer att utrustas med GoPro för att ge tittaren möjlighet att dela djurens upplevelse. På lördag skuttar de första kossorna ut. Traditionen med bullar till mjölken vid kosläppsbesöket upprätthålls genom samarbete med lokala bagerier. Totalt kommer 25 000 kanelbullar att delas ut, som i år istället får avnjutas framför skärmen.

Arla bjuder in till kosläpp online med KoPro

Under 15 år har Arlabönder bjudit in till kosläpp. En folkfest för hela familjen och ett tillfälle att träffa mjölkbönder, ställa frågor och se hur det fungerar på en gård. Något som vanligtvis lockar upp emot 200 000 besökare.

Trots den pågående pandemin kommer korna att skutta ut som vanligt, men i år sker det utan besökare. Istället kommer Arla att livesända kosläppet så att var och en med egen skärm ändå kan uppleva årets mysigaste vårtecken när kossorna springer ut.

– Denna speciella vår har verkligen vänt upp och ner på mycket. Men vi är entusiastiska över att dela denna nya form av kosläpp med allmänheten. Bland annat kommer vi fästa GoPro-kameror, eller som vi kallar det “KoPro”, på några av kossorna så att publiken får uppleva det ur deras perspektiv, säger Henrietta Anefalk, projektledare för det digitala kosläppet på Arla.

Livesändningarna kommer att ske den 25 april, 2 maj och 9 maj från tre Arlagårdar. Den första sker från en gård i söder, följt av en gård i mellersta Sverige och den sista sändningen sker från en av de mer nordliga Arlagårdarna. Under sändningarna kommer internetprofilerna Hampus Hedström och Josefin Caarle att presentera gården och bonden, tävla och svara på frågor innan det är dags för kosläppet.

– Mjölk, bulle och kosläpp hör ihop med våren. För att inte helt släppa på traditionerna kommer vi att bjuda på 25 000 bullar från lokala bagerier. Vi syns och möts i nya former på kosläppen i år, säger Fredrik Larm, eventansvarig på Arla.

Dagen innan respektive kosläpp är det möjligt att besöka ett av de lokala konditorier och bagerier som Arla samarbetar med i den region där det aktuella kosläppet livesänds för att hämta bullar till mjölken. Under livesändningarna kommer sedan influencern Elliot Bakar att inspirera genom att göra sin tolkning av den perfekta kanelbullen, och olika klassiska varianter på den.

Tider:

25 april kl. 10:00 – 11:30

2 maj kl. 10:00 – 11:30

9 maj kl. 10:00 – 11:30

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>