Blekingebiblioteken lanserar ny webbplats
Hem KOMMUNER Blekingebiblioteken lanserar en ny webbplats

Blekingebiblioteken lanserar en ny webbplats

Publicerat av: Redaktionen

Nu får Blekingebiblioteken en gemensam webbplats som ersätter befintliga webbplatser för Sölvesborg, Karlshamn, Ronneby, och Olofströms bibliotek.

Med den nya moderna och tillgänglighetsanpassade webben blir det lättare att söka information och låna medier från exempelvis en surfplatta.

Blekingebiblioteken – fyra kommuners utbud

Tillsammans ska biblioteken i Karlshamn, Ronneby, Olofström och Sölvesborgs bibliotek möta upp människors förändrade vanor och erbjuda ett rikare utbud av tjänster och medier på ett mer lättillgängligt sätt. I december 2020 gjordes en satsning på en gemensam bibliotekskatalog mellan kommunerna, och man blev Blekingebiblioteken. Allmänheten fick fyra kommuners utbud av böcker och digitala tjänster samlat i ett och samma lånekort. Det innebär även att en bok som lånats i Sölvesborg kan lämnas tillbaka i Karlshamn exempelvis. I samarbete med en kommunikationsbyrå har man nu tagit fram en gemensam grafisk identitet, och den 2 februari lanseras den nya moderna webbplatsen på blekingebiblioteken.se

– Jag är glad över att våra besökare och låntagare får tillgång till en gemensam katalog med media som finns på Blekingebibliotekens fyra bibliotek. Vår nya webbplats blekingebiblioteken.se är lättillgänglig, har en snygg grafik och erbjuder tjänster och arrangemang ifrån Karlshamn, Ronneby, Sölvesborg och Olofström − allt är som förut fast bättre, säger Susanne Johnsson, bibliotekschef i Karlshamns kommun.

Blekingebiblioteken lanserar ny webbplats

Blekingebibliotekens nya webbsida lanseras den 2 februari.

Det känns mycket bra att vi nu kan erbjuda en ny modern och tillgänglig webb. Tidigare har bibliotekets webb inte varit anpassad utifrån dagens standard. Det menar projektsamordnare Ola Nilsson.

Det blir lättare att söka och låna, eller se vilka evenemang som är på gång i de fyra kommunerna. Det kommer att fungera lika bra från en dator, mobiltelefon eller surfplatta.Webben är tillgänglighetsanpassad till fördel för personer som till exempel har en synnedsättning eller en annan funktionsvariation.

Man behöver dock inte oroa sig för att inte hitta rätt. Den som av gammal vana surfar in på någon av de gamla webbplatserna blir automatiskt omdirigerad till blekingebiblioteken.se.

– Med en gemensam webbkatalog kommer det att bli så mycket enklare, och tydligare för våra låntagare att vi är Blekingebiblioteken, säger Therese Emilsson Persson, bibliotekschef i Ronneby kommun.

– Detta är ytterligare ett steg i rätt riktning för Sölvesborgs bibliotek att möta dagens krav och ge bättre service till våra invånare. Förutom de fördelar vi fått med att vi gått samman och blivit Blekingebiblioteken, har vi exempelvis även infört meröppet bibliotek i Mjällby och senast i Norje, säger Anders Nylander, kultur- och bibliotekschef i Sölvesborgs kommun.

– En självklar fördel med vårt mediesamarbete är att medieutbudet ökar. Men det finns mer som är bra. Vi ser att det utvecklar vår verksamhet att mötas över kommungränserna och diskutera till exempel medieinköp och rutiner. Tillsammans blir vi bättre, säger Barbro Hellberg, bibliotekschef i Olofströms kommun.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>