Ny enkät: Buller är vardag i svenska skolor
Hem PEDAGOGSNACK Buller är vardag i svenska skolor

Buller är vardag i svenska skolor

Publicerat av: Redaktionen

Buller är vanligt i skolan och skadar elevernas inlärning och hälsa.

En av fyra svenska elever uppger att buller och störningar förekommer under de flesta lektionerna.

En av fem går i skolor med en dålig inomhusmiljö som stör undervisningen. Det visar en ny rapport från akustikföretaget Ecophon.

Höga ljudnivåer och bristfällig studiero är vanligt i svenska skolor, visar en ny rapport från Ecophon. Rapporten är baserad på en ny enkät till högstadie- och gymnasieelever i Sverige, Nederländerna och Frankrike, samt den senaste PISA-studien.

Över hälften av Sveriges elever menar att ljudnivån i deras klassrum är hög, jämfört med en tredjedel av eleverna i Nederländerna och Frankrike. En dryg fjärdedel av de svenska eleverna säger att det förekommer buller och oordning under de flesta eller alla lektioner. 21 procent går i skolor där undervisningen försvåras av en dålig inomhusmiljö (exempelvis på grund av undermålig akustik, belysning eller uppvärmning).

Ny enkät: Buller är vardag i svenska skolor– Det är oroande resultat. Barn är mer känsliga för buller än vuxna. Ju yngre de är, desto mer sårbara är de. Eleverna har lite kontroll över hur skolan är utformad. Det är ett gemensamt ansvar för vuxna att skapa inomhusmiljöer som främjar studiero och inlärning, säger Ida Cederlund, konceptutvecklare för utbildningslokaler på Ecophon.

Många elever anser att en dålig ljudmiljö skadar deras inlärningsförmåga, hälsa – och aptit:

  • Sämre inlärning
    Buller hindrar sex av tio svenska elever från att höra lärarens röst ordentligt
  • Sämre hälsa
    Mer än varannan svensk elev får huvudvärk på grund av höga ljudnivåer minst en gång i veckan
  • Sämre aptit
    En av tre svenska elever förkortar lunchen minst en gång i veckan på grund av höga ljudnivåer. Nära en fjärdedel hoppar över lunchen lika ofta av samma skäl

– Mycket arbete har lagts ner på att främja och förenkla inlärning under pandemin. Samma driv borde läggas på att lösa skolproblem som funnits i decennier. Att förbättra ljudmiljön ger bättre och mer jämlika möjligheter för alla barn att lyckas i skolan, säger Ida Cederlund.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>