Hem NYHETER Campuskänsla när ProCivitas flyttar in på Södermalm

Campuskänsla när ProCivitas flyttar in på Södermalm

Publicerat av: Redaktionen

Nu börjar snart de första eleverna på nystartade ProCivitas Stockholm.

Skolan ligger på Södermalm, i samma byggnad som Sjölins Gymnasium och grundskolan Vittra Södermalm.

Campuskänsla när ProCivitas flyttar in på Södermalm

Nu vill skolornas rektorer skapa en campuskänsla och de ser goda möjligheter till samarbeten och gemensamma aktiviteter.

Gunilla Wardau, rektor på Vittra Södermalm, ser fram emot att få in ytterligare en skola i byggnaden.

– Jag ser bara fördelar. Jag hoppas exempelvis på ett nära samarbete kring våra grundskoleelever som behöver extra utmaningar. Närheten till varandra ger också möjligheter till kollegialt lärande samt praktiska fördelar som att kunna ha gemensamma föreläsningar i huset, säger hon.

Att eleverna är i olika åldrar ser hon inte som ett hinder.

– Vi och Sjölins har sedan tidigare haft flera gemensamma ytor där eleverna möts och det sker allt som oftast med hänsyn och respekt. Vi har redan börjat prata om gemensamma aktiviteter inför nästa läsår, säger Gunilla Wardau.

”En öppen och kreativ skolmiljö”

Eva Gyllberg är rektor på ProCivitas Stockholm, nykomlingen i huset. Söktrycket till skolan har varit stort och snart kliver 90 förväntansfulla elever in i de nyrenoverade lokalerna för första gången.

– Det känns otroligt roligt och spännande. Förberedelsearbetet i våras gick bra, alla rekryteringar kom på plats och bygget har hållit tidsschemat. Nu ser jag fram emot att träffa alla elever och tillsammans med Sjölins och Vittra strävar vi efter att skapa en glad, öppen och kreativ skolmiljö, säger hon.

Under sommaren har arbetet med ett nytt kök pågått, som ska förse alla elever med bra mat lagad från grunden.

– Det betyder naturligtvis oerhört mycket. Bra och näringsrik mat är viktigt för elevernas hälsa och det ger dem energi att prestera bättre i skolarbetet, säger Gunilla Wardau.

Eva Gyllberg håller med.

– Att få ett nytt modernt skolkök är superkul. Jag har tidigare jobbat på skolor med stort kvalitetstänk kring just måltiderna, så mina förväntningar är höga. Det som vi fått presenterat för oss hittills känns mycket lovande, säger hon.

Plocka russinen ur kakan

ProCivitas finns sedan tidigare i Malmö, Lund, Helsingborg och Växjö. Eva Gyllberg har därmed haft många erfarenheter och goda exempel att luta sig emot inför nystarten.

– Vi plockar med oss en hel del av de rutiner, handlingsplaner, och traditioner som gör ProCivitas till ProCivitas. Sen gäller det att plocka russinen ur kakan och kanske lägga till några egna för att skapa vår Stockholmsversion av ProCivitas, säger hon.

– Att skapa en skola från grunden ger möjligheter att ta svängarna en aning, och forma en verksamhet som både jag och mina medarbetare vill ha. Eleverna ska alltid vara i fokus och allt vi gör ska kunna motiveras utifrån frågan ”hur gagnar detta eleverna?”. Målet är att alla elever ska känna att de har gjort ett riktigt bra val, säger Eva Gyllberg

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>