Hem NYHETER Charlotta och Cinikka tar vårens covid-vård in i föreläsningssalen

Charlotta och Cinikka tar vårens covid-vård in i föreläsningssalen

Publicerat av: Redaktionen

Under våren bytte högskolelärarna Charlotta Göthe och Cinikka Arthursson föreläsningssalen mot arbete på var sin intensivvårdsavdelning.

Nu välkomnar de nya och gamla studenter till Högskolan i Skövde igen.

Med sig till blivande sjuksköterskor har de värdefulla erfarenheter av Covid-pandemins intensivvård.

Charlotta och Cinikka tar vårens covid-vård in i föreläsningssalen

Efter några månader i intensivvården är nu Charlotta Göthe, adjunkt i omvårdnad och Cinikka Arthursson, adjunkt i biomedicin tillbaka på Högskolan. Med sig har de värdefulla erfarenheter som blivande sjuksköterskor får ta del av.

När sjukhusen i våras förtvivlat sökte fler sjuksköterskor för att klara den ökade belastningen tvekade inte Charlotta Göthe, adjunkt i omvårdnad och Cinikka Arthursson, adjunkt i biomedicin.

Högskolan såg värdet i att ha lärare på sjuksköterskeprogrammet ute i vårdverkligheten.

De fick båda tjänstledigt och möjlighet att byta arbetsplats under några månader.

– Vi har otroliga erfarenheter med oss från vårens IVA-vård. Det här ökar trovärdigheten för oss som lärare, konstaterar de.

En annorlunda vårdsituation

Charlotta Göthe, narkossjuksköterska arbetade på Skaraborgs Sjukhus Lidköping och Cinikka Arthursson på Skaraborgs Sjukhus i Skövde. Båda som sjuksköterskor på var sin intensivvårdsavdelning, och för Cinikkas del handlade det i stor utsträckning om att vårda patienter som drabbats av Covid-19. Även om hon har lång erfarenhet av arbete på både IVA och som specialist inom ambulanssjukvården var det här annorlunda.
Helt annorlunda.
Historiskt annorlunda.

– Bara att ta på sig heltäckande skyddskläder och visir var en procedur och att därefter klara av att jobba i det. Det var också tungrott eftersom allt på covidavdelningen var tillstängt och inplastat. Vi fick kommunicera med lappar som vi visade genom ett fönster för att få det läkemedel och material vi behövde till den helt stängda avdelningen.

Cinikka konstaterar att det är annorlunda att vårda patienter som kräver så mycket teknisk utrusning. Under arbetsdagarna hölls också många informationsmöten, eftersom vårdsituationen och direktiven snabbt ändras. Charlotta jobbade på en vanlig intensivvårdsavdelning, men efter en tid fick de ta emot smittfria Covid-patienter som fortfarande var i behov av respiratorvård.

– Vanliga IVA-patienter, kanske ligger i respirator en till två veckor. De som haft Covid ligger i en månad. Rehabiliteringen efter så lång tid på IVA är både lång och krävande, säger hon.

Viktig kontakt med anhöriga

En av de tuffaste utmaningarna och en oerhört viktig erfarenhet är den omfattande kontakten med anhöriga. Det blev många samtal till och från anhöriga då de inte fick komma till sin närstående på IVA. För en del av de här personerna blev dagarna innan intensivvården också de sista de fick tillsammans i livet.

-Det är fruktansvärt tufft att veta att din närstående ligger och kämpar för sitt liv. Det var jobbigt att se att de inte kunde komma dit. Vi har haft otroligt mycket kontakt med anhöriga och de har varit väldigt förstående. Erfarenheterna från den omfattande och dagliga kontakten med anhöriga och även all patientkontakt kommer vi definitivt att ta med oss till studenterna, säger Charlotta Göthe.

De talar om vikten av att verkligen ge korrekt information till anhöriga och inte bara tala om när, var och hur. De talar med värme om en ödmjukhet och att som sjuksköterska följa sitt hjärta och sin intuition. Charlotta och Cinikka konstaterar att det också varit nyttigt för dem att på ett sätt fått iklä sig rollen i att vara nya på en arbetsplats, även om de har många års erfarenhet.

– Det är viktigt att tänka på att man inte kan allt, utan att alltid fråga kollegor om hjälp och att göra det tidigt är en stryka och inte en svaghet

De båda ser många fördelar med att de nu nyligen jobbat aktivt som sjuksköterskor igen och inte minst under den rådande pandemin.

– Den här pandemin är något historiskt, och vi har jobbat med det och har viktiga erfarenheter från arbetet, säger Cinikka.

Erfarenheter som nu blivande sjuksköterskor på Högskolan i Skövde får ta del av.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>