Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Yrkeshögskola – det populäraste alternativet för tjänstemän vid omställning

Yrkeshögskola – det populäraste alternativet för tjänstemän vid omställning

Publicerat av: Redaktionen

När förutsättningarna på arbetsmarknaden förändras i pandemins spår blir omställning allt viktigare.

Omställningsaktören TRR är en av de aktörer som stöttar tjänstemän i privat sektor när de förlorat jobbet.

Yrkeshögskola – det populäraste alternativet för tjänstemän vid omställning

För den som förlorat sitt jobb och behöver göra en karriärväxling kan yrkeshögskolan vara ett bra alternativ. Foto: Bredda bilden, Jonas Bilberg

I förra veckan släppte de nya siffror som visar att yrkeshögskolan är den populäraste utbildningsformen för tjänstemän som ska ställa om.

TRR coachar och vägleder tjänstemän i privat sektor när de förlorat jobbet. De erbjuder även ekonomiskt stöd för att underlätta utbildning och omställning. Målet är att hjälpa arbetslösa tjänstemän att hitta en ny riktning i karriären så fort som möjligt.

En tydlig trend de senast åren är att allt fler uppsagda tjänstemän väljer att omskola sig. 71 procent av dem som valt att studera, väljer att skola om sig till ett annat yrke. Nästan hälften (46%) av dem har valt att gå en YH-utbildning.

Snabb hjälp efter uppsägningRobert Hedberg förlorade sitt jobb på en resebyrå i Skellefteå när pandemin slog till. Han förstod ganska snabbt att det inte skulle finnas något jobb att gå tillbaka till efter pandemin. När TRR kontaktade honom ett par dagar efter att han blivit arbetslös såg han en chans att börja på något helt nytt. När han rekommenderades en utbildning till produktionstekniker nappade han direkt.

– Jag har fått fantastiskt bra hjälp av TRR. Dom kan verkligen dom här sakerna och kunde ge mig massor av bra information som jag behövde då. Jag hade inte förväntat mig att någon skulle höra av sig och blev väldigt glad när jag fick hjälp så snabbt, säger Robert.

Våga gå vidareEn annan person som fått hjälp av TRR är Kirsti Wessel. Med TRRs hjälp kunde hon hitta en YH-utbildning som passade henne, men hon fick också gå en grundläggande datautbildning som stärkte hennes självförtroende inför YH-studierna.

– Det jag letade efter var ett jobb där jag kunde få nytta av min arbetslivserfarenhet. Jag har jobbat i många år med att hjälpa och ta hand om människor. Som flygvärdinna blir man en mångsysslande problemlösare. Det är så klart en värdefull erfarenhet som jag ville ta med mig på något sätt, säger Kirsti.

Först funderade hon på att bli mäklare, men delvis på grund av formella hinder och utbildningens längd kom hon på andra tankar och nu studerar hon istället till tandsköterska i Stockholm.

– Första dagen visste jag inte alls vad jag skulle förvänta mig. Det var verkligen jätteläskigt. Jag skulle in i ett klassrum för första gången på evigheter och var livrädd, men det har gått riktigt bra. Jag har klarat av första tentan, lärt känna massor av trevliga människor och det är verkligen en härlig känsla att ha kommit igång med studierna, säger Kirsti.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>