I rådande läge har distansundervisning blivit normen för gymnasieelever och universitetsstudenter.
För yrkesverksamma inom IT har undervisningsformen länge varit ett alternativ, eftersom den går att kombinera med ett arbete, om man anstränger sig.
Nu går Nutanix, en leverantör av avancerade plattformar för modern IT, samman med e-utbildningsföretaget Udacity för en storsatsning. Det handlar om att göra en onlinekurs inom hybridmoln tillgänglig gratis.
I ett första skede väljs 5 000 av ansökande från hela världen ut för en grundläggande kurs. 500 av dem väljs sedan ut för att genomgå den fullständiga kursen, som är av Udacitys typ nanodegree. Utbildningen sker alltså på engelska.
Grundkursen uppges ta ”några timmar i veckan” under 2 – 3 månader.
En ”nanoexamen” kräver enligt Udacity en insats på tio timmar i veckan under fyra månader.
Som med all utbildning kan den insats som behövs så klart variera väldigt mycket, beroende på en individs förmåga, förkunskaper, möjlighet att engagera sig i utbildningen, med flera faktorer.
Att Nutanix satsar på att stärka kompetensen inom hybridmoln är inte konstigt alls. Det handlar om den typ av IT-miljöer som tilldrar sig mest intresse och som växer i användning just nu. Och det är en typ av lösning som Nutanix utmärker sig för.
Ett hybridmoln är enkelt uttryckt en IT-miljö i vilken publika och privata molnplattformar kan blandas sömlöst, eller i alla fall så sömlöst som möjligt. Det finns många skäl att använda sådana, det mest självklara torde vara att olika typer av IT-drift lämpar sig olika bra för olika typer av molnplattformar. Ett annat starkt skäl är att öka skalbarheten vid tillfälliga belastningstoppar, och även att kunna dra ner på kapaciteten när det behövs.
I sin färska undersökning Enterprise Cloud Index fann Nutanix att 85 procent av deltagarna ser hybridmoln som den ideala IT-miljön. Då 32 procent av deltagarna berättade om brist på intern kompetens om hybridmoln kom Nutanix fram till att det är en bra idé att sponsra webbaserad vidareutbildning för yrkesverksamma.
Utbildningen inom hybridmoln är fokuserad på fyra huvudsakliga områden:
– Modern infrastruktur för privata moln. Det inkluderar att konfigurera och administrera moderna hårdvaru- och mjukvarulösningar.
– Design av applikationer för hybridmoln. Det handlar blandat om design för flera olika typer av infrastrukturer.
– Automatisering av privata moln. Helt enkelt att skapa optimerade och lätthanterliga lösningar för modern IT-drift.
– Design av infrastruktur för hybridmoln. Det innefattar bland annat lösningar för publika moln och hantering av IT-drift i flera olika IT-miljöer.
– Ett av de primära målen för oss på Nutanix är att se till att yrkesverksamma inom molnteknik ligger långt fram i utvecklingen, säger Wendy Pfeiffer, CIO på Nutanix.
Det går att ansöka till utbildningen inom hybridmoln fram till 30 april. Baskursen startar i maj och kursen för nanoexamen under sommaren.