Kungsbacka kommun satsar på en trygg digital uppväxt för barn och unga
Hem SÄKERHET Kungsbacka kommun satsar nu på en trygg digital uppväxt för barn och unga

Kungsbacka kommun satsar nu på en trygg digital uppväxt för barn och unga

Publicerat av: Redaktionen

1 januari 2020 blev barnkonventionen en del av svensk lagstiftning, och den ålägger oss att skydda barn mot våld, sexuella övergrepp samt exploatering i prostitution och pornografi.

Även om vi har en skyldighet att agera, utsätts fortfarande en många barn och unga för sexuell exploatering.

En nyligen publicerad rapport, ”Det gäller en av fyra” (2022) från Stiftelsen allmänna barnhuset, ger en tydlig bild av omfattningen av sexuell exploatering av barn och unga i Sverige. Som namnet antyder har 25 procent av våra barn och unga erfarenheter av sexuell exploatering under sin uppväxt.

– En av de stora utmaningarna är bristen på kunskap bland barn, unga och vuxna. Alla som har kontakt med barn och unga behöver öka sin medvetenhet om nätrelaterade övergrepp, hur vanligt det är och vad som utmärker dem jämfört med andra övergrepp.

Cecilia Ljungkvist-Holm, utvecklare på Kultur & Fritid, påpekar att kunskap är avgörande för att förebygga sexuell exploatering och för att ge de barn och unga som drabbas det skydd och den rehabilitering de har rätt till.

– #TryggDigitalUppväxt är Kungsbacka kommuns initiativ för att säkerställa att barn och unga i kommunen kan använda digital teknik på ett säkert och tryggt sätt.

Kampanj och föreläsningar

– För att kartlägga förekomsten av sexuell exploatering på lokal nivå, kör vi under oktober kampanjen MEN SERIÖST för att samla in enkätsvar från unga i åldern 15–20 år. Resultaten ska användas som grund för hela arbetet. Tanken är att flera förvaltningar på kommunen, men även BUP, ungdomsmottagningen och vårdcentraler ska kunna ha hjälp av arbetet och få något att luta sig mot.

– Vi samarbetar också med experter som Simon Häggström, författare och polis specialiserad på människohandel, och Ulla Thorslund, en psykolog som är specialist inom området sexuella övergrepp. Dessa samarbeten ska öka kunskapen hos unga, föräldrar och yrkesverksamma.

Evenemang för de yngre i Kungsbacka Live vecka 47

Kungsbacka kommun satsar på en trygg digital uppväxt för barn och unga

Under vecka 41 och 42 rullar kampanjen MEN SERIÖST på Kungsbackas bussar för att samla in enkätsvar från unga i åldern 15-20 år.

Under vecka 47 är det fokus på de yngre åldrarna. För andra året i rad får kommunens 9-åringar och deras vårdnadshavare information om utsatthet och tips på saker att prata om tillsammans. Dessutom erbjuds de en gratis bok ur serien Nollan och nätet av författaren Carolina Engvall.

Invånare i alla åldrar är välkomna att komma till Kungsbacka Live på Kungsmässan för att få mer kunskap, pyssla, lyssna på ljudböcker och prata om både bra och dåliga hemligheter.

– Vi kommer att genomföra fler insatser inom ramen för #TryggDigitalUppväxt under året. Vårt mål är att öka förståelsen bland vuxna för ungas liv på digitala medier, underlätta för samtal mellan vuxna och barn om deras digitala liv, och rusta barn och unga att identifiera risker och få dem att känna sig trygga i att prata om det som händer på nätet.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>