Inför gymnasievalet 2019 vill Kunskapsförbundet Väst ge niondeklassarna en inblick i hur det är att plugga på deras skolor.
Men allt går inte att läsa sig till eller Googla fram.
Till exempel hur stämningen är på en skola, vad som händer på rasterna eller hur lärarna är. Kunskapsförbudet tar därför hjälp av ett antal experter på området: eleverna. Sammanlagt har sju elever fått i uppdrag att fånga vardagen på sin skola med en vloggkamera.
– I min vlogg visar jag hur det är att gå på Birger Sjöberggymnasiet. Bland annat genom att prata med klasskompisar och lärare.
Jag vill också förmedla att man verkligen ska välja något som man tycker är roligt eller verkar intressant. Man ska ju ändå spendera tre år av sitt liv på gymnasiet och då är det viktigt att välja något som man tycker är roligt, säger Sara Karlsson, som går på Naturvetenskapsprogrammet på Birger Sjöberggymnasiet.
Videobloggandet, även kallat vloggandet, går att följa från och med onsdagen den 7 november och pågår under tre veckors tid. Under dessa veckor kommer nyfikna att kunna följa Sara, Khaled, Hanna, Julia, Rama, Attapol och Nike vilka alla går olika program på någon av Kunskapsförbundets skolor Birger Sjöberggymnasiet, Magnus Åbergsgymnasiet och Nils Ericsonsgymnasiet.
– Med hjälp av våra elever vill vi visa upp en äkta och transparent bild av hur det är att gå på våra skolor. Vi erbjuder alltid niondeklassare möjligheten att ”skugga” på ett program, det vill säga besöka någon av våra skolor med en eller flera guider som visar dem hur en dag på gymnasiet kan gå till. Men nu tar vi alltså det här konceptet till en ny nivå och erbjuder även digitala skuggningar via YouTube, säger Linda Blom kommunikationschef på Kunskapsförbundet Väst.
Välkänd Youtuber skuggar eleverna
För att addera ett extra underhållningsmoment till Kunskapsförbundets gymnasievalskampanj följer dessutom den välkände youtubern och artisten Manfred Erlandsson eleverna via Youtube för att ge dem olika uppdrag och posta så kallade reaktionsvideor på deras vloggar. Manfred gick själv nyligen på gymnasiet och har idag över 534 000 följare på Youtube och Instagram. Men den här gången ska han alltså tillsammans med sju gymnasieelever försöka nå niondeklassarna i Trollhättan och Vänersborg via den nystartade Youtube-kanalen ”Manfred Skuggar”.
– Att bli skuggad av Manfred känns roligt. Jag kollade själv på hans videos när jag var yngre. Dessutom tycker jag att elever som vloggar om sin skoltid är en spännande idé. Detta hade jag personligen uppskattat om jag gick i nian och ville få en bättre bild av hur det är att gå på en viss gymnasieskola, säger Sara Karlsson.