ESF-rådets bidrag ska minska nu skolavhopp
Hem HÄLSA ESF-rådets bidrag minskar skolavhopp

ESF-rådets bidrag minskar skolavhopp

Publicerat av: Redaktionen

Gymnastik- och idrottshögskolan har fått drygt 5 miljoner kronor från Svenska ESF-rådet.

Bidraget ska gå till att undersöka om förbättrad psykisk hälsa, kognition och skolprestation hos skolungdomar minskar skolavhopp.

Medverkande i projektet är Skandia, IKEA, Kronprinsessparets stiftelse/Generation Pep, Storytel, SATS, Permobil, Karolinska Institutet och Linnéuniversitetet. Det sker även i samarbete med utvalda skolor och idrotts- och utbildningsförvaltningarna i Stockholms stad. Projektet ingår i GIH:s center of excellence E-PABS.

I forskningsprojektet ”Skolprojekt för att minska skolavhopp” deltar cirka tusen pojkar och flickor i årskurs 8 i Stockholms län. Under ett läsår förlängs deras skoldag med 60 minuter tre gånger per vecka under ett läsår.
– Under denna tid ska de ha olika fysiska aktiviteter, promenad med ljudbokslyssning och läxstöd med rörelsepaus. Skolpersonalen på skolan ansvarar för aktiviteterna och de får stöd och inspiration från forskarna, säger Gisela Nyberg, högskolelektor och projektansvarig på GIH.

Deras fysiska aktivitet och stillasittande registreras med hjälp av en rörelsemätare. Eleverna ska även svara på ett frågeformulär och göra olika minnestester på datorer som mäter deras kognitiva förmågor.Psykisk hälsa och hälsovanor undersöks med enkäter och skolprestation med betyg och nationella tester. Alla mätningarna genomförs en vecka innan och en vecka efter projektets slut.

ESF-rådets bidrag ska minska nu skolavhoppUnder skolåret utvärderar forskargruppen även projektet genom regelbundna observationer för att undersöka om det finns främjande eller hindrande faktorer för själva genomförandet. Dessutom genomförs intervjuer och fokusgrupper med lärare, skolledare och elever på skolorna.

Endast en tredjedel av svenska ungdomar rör sig tillräckligt och många sitter för mycket. Samtidigt rapporteras en ökad förekomst av självskattad psykisk ohälsa och sänkt välbefinnande hos ungdomar.

Det finns dessutom en stor variation i hälsa, läsförståelse och skolprestation beroende av socioekonomisk bakgrund. Ungdomar som rapporterar höga nivåer av psykisk ohälsa har dessutom en högre risk för skolavhopp.

– Detta kräver nya strategier för förebyggande arbete och vår förhoppning är att resultaten från denna studie ska bidra till att främja en jämlik fysisk och psykisk hälsa hos eleverna. Förhoppningsvis kan det bidra till att ungdomar i högre grad får godkända betyg och minskar risken för skolavhopp, säger Gisela Nyberg.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>