EU-bilden 2021
Hem NYHETER EU-bilden 2021

EU-bilden 2021

Publicerat av: Redaktionen

Undervisar du elever på högstadium eller gymnasium?

EU-bilden 2021

Då kan din klass delta i tävlingen #eubilden2021 och vinna 15 000 kronor till klasskassan lagom till Europadagen i maj.

Tävlingen är öppen från den 15 mars till den 16 april.

Från tidigare tävlingar inför Europadagen har eleverna varit tydliga med att EU måste satsa mer på klimatfrågan. Därför har Universitets- och högskolerådet, UHR, valt att ha EU:s gröna giv som inspiration för årets tävling.

Under temat ”Klimatneutralt Europa 2030”, uppmanar UHR landets högstadie- och gymnasieskolor att delta i en bildtävling. Ni tävlar genom att publicera klassens tre bästa bilder på Instagram och använder hashtaggarna #eubilden2021 och #europadagen2021.

Dela era bilderna på Instagram

För att delta i tävlingen ska klassen publicera 1 – 3 bilder på Instagram som illustrerar deras bild av hur Europa ska bli klimatneutralt 2030.

Klimatförändringarna och miljöförstöringen är ett hot mot Europas och världens fortsatta existens. EU behöver en ny tillväxtstrategi för att ställa om till en modern, resurseffektiv och konkurrenskraftig ekonomi. Den gröna given är en färdplan för en hållbar ekonomi.

Läs mer om EU:s färdplan En europeisk grön giv

För att tävlingsbidragen ska vara giltiga måste du som ansvarig lärare fylla i UHR:s tävlingsformulär. I formuläret ska du fylla i kontaktuppgifter samt länka till klassens tävlingsbidrag. Anmälningsformuläret måste skickas in till UHR senast 16 april.

UHR:s tävlingsformulär för EU-bilden 2021

Vinster och prisutdelning

Det finns två priser om vardera 15 000 kronor att vinna till klasskassan. Ett pris i kategorin högstadieskola samt ett pris i kategorin gymnasieskola. UHR kommer att meddela vinnarna i respektive kategori under vecka 16 – 17.

De första 50 registrerade tävlingsbidragen får glasscheckar till hela klassen inför Europadagen den 9 maj.

Tävlingsregler

  1. Publicera 1 – 3 bilder per skolklass på ett öppet Instagramkonto senast fredagen den 16 april, med hashtaggarna #eubilden2021 och #europadagen2021.
  2. Skolans namn och klassens namn ska framgå i bildtexten på Instagram.
  3. Fyll i anmälningsformuläret och skicka in det senast fredagen den 16 april. Glöm inte att klistra in direktlänk till tävlingsbidrags-bilderna i anmälningsformuläret.

UHR kan vid behov välja att ändra eller korrigera reglerna. Vid eventuella ändringar meddelas dessa på utbyten.se. UHR förbehåller sig rätten att använda bilderna i sin kommunikation om EU.

Jury

Tävlingsbidragen kommer att bedömas av en jury under ledning av UHR. I juryn ingår representanter från EU-kommissionens representation i Sverige och Europaparlamentets kontor i Sverige.

Juryns kriterier

Juryn kommer att bedöma tävlingsbidragen och utse vinnarna utifrån:

  • Att bilderna beskriver hur Europa ska bli klimatneutralt 2030
  • Att bilderna visar på kreativitet och nyskapande
  • Att bilderna uppfyller tävlingsreglerna

Juryns beslut kan inte överklagas.

Tips på förberedelser inför tävlingen

Förbered gärna eleverna inför bildtävlingen genom att ha en eller flera lektioner om EU. Det kan till exempel handla Den gröna given, om EU:s historia (med koppling till varför Europadagen uppmärksammas den 9 maj varje år), hur EU är uppbyggt och fungerar, hur Sveriges roll som medlem ser ut eller vilka möjligheter det finns för svenskar att arbeta i EU:s institutioner.

Övningsmaterial

UHR har tagit fram övningsmaterial som du som lärare kan använda i klassrummet för att skapa engagemang och kunskap hos eleverna om EU och om det europeiska samarbetet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>