Den 8 november firas Läromedlets dag.
Syftet med dagen är att lyfta läromedlets betydelse och belysa olikvärdigheten i svensk skola.
Går du i skolan ska du ha läromedel, det säger sig självt.
Men så är det inte. Den 8 november firas därför Läromedlets dag över hela landet. Dagen, som har funnits sedan 2021, instiftades av intresseorganisationen Läromedelsförfattarna för att lyfta läromedlets betydelse och belysa olikvärdigheten i svensk skola.
Fem saker du kan göra på Läromedlets dag:
- Berätta! Uppmärksamma dagen genom att gilla och dela Läromedelsförfattarnas inlägg i sociala medier eller skapa egna inlägg under hashtaggen #läromedletsdag.
- Påverka! Du som är lärare eller har barn i skolan – hör av dig till politiker i din kommun och kräv bättre tillgång till läromedel.
- Gör din röst hörd! Gör ett inlägg i din lokala Facebookgrupp eller skicka en insändare till din lokaltidning!
- Diskutera! Jobbar du som lärare? Diskutera läromedel med dina elever. Hur använder ni läromedel i ert klassrum och vad betyder läromedlen för eleverna?
- Ställ krav! Om du som lärare eller elev saknar läromedel, gå till din rektor och påminn om lagen – du har rätt att få de läromedel du behöver.
Läromedelsförfattarna är en medlemsdriven intresseorganisation för alla författare av läromedel och kurslitteratur. Vi för författarnas talan och jobbar för att förbättra deras förutsättningar, villkor och rättigheter.