Adapteos nya anpassningsbara byggnader för smarta skolor och förskolor är nu tillgängliga i Finland.
De nya skolorna har tagits fram i samarbete med arkitekter och experter inom lärandemiljöer och pedagogik samt insikter från Adapteos kunder, inklusive flera finska kommuner.
Möjligheter till varierande miljöer och flexibla planlösningar skapar förutsättningar för en inkluderande skola där elever kan ta till sig utbildningen på bästa sätt.
Finland är internationellt erkänt för sin högkvalitativa utbildning, men har de senaste åren halkat efter i globala PISA-undersökningar. I samarbete med några av landets främsta experter på området inledde Adapteo, ledande partner inom anpassningsbara och cirkulära byggnadslösningar, våren 2021 arbetet med att utveckla nya byggnader för en optimal lärandemiljö. Arkitektbyrån Uki Arkkitehdit, med arkitekten Joona Heikkilä i spetsen, har formgivit de flexibla och smarta skolorna. Adapteo har också arbetat nära sina kunder med insiktsinsamling genom både intervjuer och digitala showrooms.
– Vi är väldigt stolta över vår nya smarta skola som har utvecklats med användarna – finska elever och lärare – i fokus. Samhället har förändrats mycket de senaste decennierna. Vår ambition har varit att ta fram en flexibel lösning som svarar upp mot den kunskap som finns idag om hur barn och elever lär sig bäst. Sammantaget har vårt arbete resulterat i en slutprodukt som inte bara bygger på pedagogisk forskning utan också har en hög estetisk nivå, är kostnadseffektiv och hållbar, säger Juha Kalliokulju, Managing Director på Adapteo Finland.
I Adapteos smarta skola kan lärarna variera rummens storlek efter elevernas och utbildningens behov genom vik- och glasväggar. Mindre rum hjälper elever att koncentrera sig och få ro, vilket underlättar vid läsning och matematik. Samtidigt kan barn med inlärningssvårigheter behöva mindre rum för att kunna ta till sig utbildningen på bästa sätt. Större, öppna ytor lämpar sig istället för gruppaktiviteter samt när eleverna ska vara aktiva och till exempel sjunga, leka och dansa. Enligt arkitekten Joona Heikkilä bidrar större utrymmen och flexibla lokaler även till inkludering och integration:
– Känslan av gemenskap har visat sig vara en grundläggande motivation för lärande. I vår lösning finns en gemensam lärandeyta där barn från olika skolklasser kan mötas. Det bidrar också till ökad trygghet eftersom lärarna lättare får en överblick över barnen. Fyrkantiga klassrum minskar också hierarkier i klassrummet och sätter lärandet i fokus, säger Joona Heikkilä.
Estetiskt har den smarta skolan en ren skandinavisk form med vertikala träpaneler, sluttande tak och en neutral och gyllene färgskala. Konstruktionen bygger på modulär och cirkulär byggnadsteknik med fasader i trä och kan levereras i upp till två våningar. Precis som alla Adapteos anpassningsbara byggnader behöver de ingen gjuten grund att stå på och har därför en låg klimatpåverkan jämfört med traditionella byggnader. Byggnaderna går att göra större, mindre, eller flyttas om behoven förändras i enlighet med Adapteos cirkulära affärsmodell. Trä används som ett av de främsta materialen i konstruktionen, det mest hållbara av byggnadsmaterial.