Hem EVENT Hackathon tar sig an framtidens avfallshantering

Hackathon tar sig an framtidens avfallshantering

Publicerat av: Redaktionen

Hur ska vi få alla i Sverige att återvinna mer och samtidigt minska sitt avfall?

Det blir utmaningen att ta sig an för de studenter som deltar i Avfall Sveriges och Nackademins gemensamma hackaton i Solna på tisdag.

Hackathon tar sig an framtidens avfallshanteringUnder hela tisdagen den 7 februari kom IT-studenter och digitala strateger från Nackademin att ”hacka” fram förslag på hur vi i Sverige kan ta oss an framtidens avfallsut­maningar med fokus på: ”Hur ska vi få alla i Sverige att återvinna mer och samtidigt minska sitt avfall?

Vi har med åren blivit duktiga på att återvinna vårt av­fall. Problemet är bara att vi idag skapar alldeles för mycket avfall, närmare bestämt 478 kg sopor per person och år. Det konstaterar man på Avfall Sverige som i år firar sitt 70-årsjubiléum.

– Vi är väldigt glada över att arbeta tillsammans med Avfall Sverige i detta Hackathon. Framtidens avfallshantering är något som påverkar oss alla och jag är övertygad om att våra studenter kan komma med innovativa idéer på hur vi kan förbättra processer genom ny teknologi, digitala lösningar eller bara nya synsätt, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin.

Vi konsumenter har gått från ett slit och släng- till ett köp och slängbeteende och sop­mängderna bara ökar. Det är inte hållbart ur ett miljöperspektiv och i en cirkulär ekonomi. Vi hoppas att Hackathonet ska generera flera idéer som visar på hur digitala innovationer kan ändra vårt beteende i bromsande riktning, säger Anna-Carin Gripwall.

– Den tekniska utvecklingen har gjort svensk avfallshantering väldigt effektiv, men det måste bli ännu enklare för medborgarna att göra rätt. Vår vision är att det inte ska finnas något av­fall alls, vilket vi är en bra bit ifrån idag. Om vi ska närma oss vår vision måste vi öka takten och fler av oss måste börja ändra vårt beteende redan nu, fortsätter Anna-Carin Gripwall.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>