Hem NYHETER Internationella kvinnodagen i Halmstad på lokal och global nivå

Internationella kvinnodagen i Halmstad på lokal och global nivå

Publicerat av: Redaktionen

2019 arbetar kvinnor gratis från klockan 16.06 varje eftermiddag.

På internationella kvinnodagen uppmärksammar Högskolan i Halmstad det tillsammans med bland annat Länsstyrelsen Halland i ett arrangemang på kulturhuset Najaden.

Programmet tar upp kvinnors ekonomiska och politiska villkor – både ur ett internationellt, nationellt och halländskt perspektiv.

Internationella kvinnodagen i Halmstad på lokal och global nivå

2019 arbetar kvinnor gratis från klockan 16.06 varje eftermiddag, enligt rörelsen Lön hela dagen.

Just från klockan 16 på fredag kommer föredragshållare att lyfta fram kvinnors situation i några av världens konfliktzoner liksom 100 år av allmän och lika rösträtt här i Sverige. Också hallänningars livsvillkor kommer att belysas, genom ett utdrag ur analysrapporten ”Från vaggan till graven” som Region Halland och Länsstyrelsen har tagit fram tillsammans.

På kvällen ger Kvinnoorkestern en konsert. Violinisten Lotta Alvin kommer att berätta om initiativet att starta en orkester för kvinnor.

Virtuell konstutställning med kvinnor i konfliktområden

Det är studenten Leyla Gasimova som bidrar med den internationella vinkeln, i dubbel bemärkelse. Hon har sedan tidigare en masterexamen från Universitetet i Manchester och läser nu på Magisterprogrammet i nordisk välfärd på Högskolan i Halmstad. Leyla Gasimova föddes i Azerbajdzjan och växte upp nära flyktingläger i hemlandet. Sedan flera år är hon engagerad i att sprida kunskap kring hur kvinnor och barn ofta blir särskilt utsatta i krigszoner. Ett av de konstverk som Leyla Gasimova kommer att visa på fredag innehåller i sig ett stort antal foton av åtta olika fotografer. Hon har samlat in bilderna och fått hjälp att sammanställa dem till en virtuell utställning. Bilderna visar människor i konfliktområdena Nagorno-Karabach, Myanmar och Kashmir. Utställningen har tidigare visats i Europaparlamentet.

TID OCH PLATS

Fredagen den 8 mars kl. 16–21 på Kulturhuset Najaden, Fiskaregatan 21, Halmstad

Program

Klockan 16.00–18.30: Konstutställning, mingel, bokbord och föredrag

  • Inledning, Ingegerd Sahlström, kommunfullmäktiges vice ordförande i Halmstads kommun.
  • Om kvinnor i konfliktzoner och kvinnor som möter utmaningar på miljöområdet, Leyla Gasimova, student vid Högskolan i Halmstad.
  • Vart är jämställdheten på väg? Om utvecklingen av kvinnligt arbete och ledarskap med start för hundra år sedan, via vår nutid in i framtiden, Lena Sommestad, landshövding i Halland.
  • Den halländska arbetsmarknaden. Vilka utmaningar står vi inför när det gäller jämställdheten i länet?
    Urszula Hansson, jämställdhetssakkunnig vid Länsstyrelsen Halland.
  • Varför en Kvinnoorkester? Violinisten Lotta Alvin, initiativtagare till Kvinnoorkestern berättar.

Klockan 19–21: Konsert med Kvinnoorkestern.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>