Hur kul är det egentligen med ekonomi?
Hem PEDAGOGSNACK Hur kul är det egentligen med ekonomi?

Hur kul är det egentligen med ekonomi?

Publicerat av: Redaktionen

Svaret är nog att det varierar. Ibland och för vissa är det kul, för andra är det både ointressant och tråkigt.

Det börjar redan i småskolan. En del barn tycker det är jättekul att räkna, andra vill hellre fokusera på bokstäverna.

Tar man med sig intresset för bokstäverna, eller annat, och skippar det där med att räkna kan det bli en stor uppförsbacke i vuxenlivet.

En av fyra personer i Sverige saknar grundläggande ekonomisk kunskap. Trots det har de flesta ett högt självförtroende. 8 av 10, känner sig självsäkra när det gäller sin kunskapsnivå. Kvinnor och unga (18–29 år) uppger att de har lägre ekonomiskt självförtroende och kunskap än män, enligt en rapport från Finansinspektionen i juni i år. Det kan vara en del av problemet. Gott självförtroende och låg  kunskapsnivå är sällan en bra kombo.

Skam och skuld 

Eftersom alla har en privatekonomi, alldeles oavsett hur den ser ut, är det också något som engagerar och berör. Att  inte fullt ut ha koll på termer och tillvägagångssätt inom ett så centralt ämne kan leda till skam. Jag tror att  många som har stort behov av att få ordning på sin privatekonomi är helt tysta. Det kan vara pinsamt att inte ha koll på det som i mångt och mycket är navet i livet. Det är lätt att få intrycket att alla andra har full koll. Så är det absolut inte. Det går att ha ett arbete, äga en bostad och leva ett helt vanligt liv utan att för den skull ha full koll. Jag baserar mycket av det här på människor jag pratat med genom åren och som lite viskande frågar saker som de tycker att de borde kunna bättre. Det gäller frågor om sparande, om amortering, om pensionen och om hjälp till kontantinsats. Det kan också röra frågor och ränta och om avgifter till föreningen och rättvisefrågor exempelvis mellan barn och vid separation. Frågorna kommer från människor i alla åldrar.

Björntjänst

Egentligen är det ju så att mycket av den information om hur man sparar och hanterar sin privatekonomi är designad för dem som redan vet. Alla råd och tips, i all välmening, blir i själva verket en björntjänst. Ta det spridda sparandet som exempel. Du ska helst spara till en buffert, på börsen, till barnen, till semesterresan och till pensionen. Har man begränsade möjligheter eller har precis kommit igång med sitt sparande kan den typen av information riskera att människor ger upp innan de ens börjat. Jag har mött väldigt många unga vuxna som har allt sitt sparande på börsen och noll kronor på sparkonto. Hela bufferten ligger där och riskerar att minska i värde. På frågan om varför har de fattat det som att det är där man ska vara, inspirerad av historier om feta aktievinster. Amorteringen, ja ett tvångssparande, kan ju föga betala en dyr tandläkarräkning eller en pajad diskmaskin, säger jag till de som inte har  en buffert, trots att de har utrymmet i ekonomin.

Hysch hysch – problematik

Jag tror också att svårigheten för dem som verkligen behöver information späs på av det hemlighetsfilter som finns runt vår egen privatekonomi. Vi kan prata trivsel på jobbet men pratar inte lön. Vi pratar väl heller inte så gärna om vårt sparande, våra  pensionsavsättningar och vår buffert helt öppet.

Känner du igen dig – behöver du mer koll, låt 2024 bli ditt år 

Nu står ett nytt år för dörren. Det kan vara ett bra tillfälle att beta av eventuella surdegar i ditt liv. Man kan förvisso när som helst satsa på att försöka få en bättre privatekonomi. Fördelen just nu, i december,  är att du kan göra en tillbakablick över ett helt år.

Gör ett bokslut över 2023

Hur kul är det egentligen med ekonomi?Se över vad som kommit in och vad som gått ut 2023. Sortera utgifterna. Du får då koll på hur mycket du lägger på respektive utgift. Ibland kan stora utgifter ligga i en vana, om den summeras.  Vanan att äta en lunch ute lite då och då, kanske inte känns så jobbigt för varje gång du betalar de där 120 kronorna. Sammanställt, per vecka, månad och år kan det dock bli stora summor. Det kan motivera dig att ändra vanor. Eller åtminstone bli medveten om dem. (120 kronor tre gånger i veckan blir 360 kr, 1 440 kronor per månad. Den lunchvanan i 10 månader blir 14 400 kr).

Jämför dig inte med andra

Din ekonomiska förmåga är helt din egen. Möjligheten att spara varierar i livet. Ibland kan man spara mer och ibland mindre. Inser du efter genomgången att du inte kan spara alls, då kan din målsättning vara att försöka komma igång med ett sparande senare.

Inser du också att du inte kan göra något på utgiftssidan kan du se över om du kan förbättra din möjlighet att spara genom att öka intäkterna. Kan du gå upp i tid, förhandla din lön, byta jobb?

Buffert först 

Öppna ett sparkonto med fria uttag, insättningsgaranti och med en stående överföring för din buffert. Bufferten ska vara pengar för oförutsedda utgifter, vara lättillgängliga och sitta säkert. Välj sparkonto med omsorg. Många nischbanker har idag en bättre ränta än storbankerna. Bufferten ska alltid ligga först. Räkna igenom dina utgifter ett par månader. Där har du målet för din buffert.  När du kommit en bit på vägen och har ett par månaders utgifter på kontot kan du även satsa på att investera på börsen. Det är dock viktigt att påminna sig om att pengarna på börsen kan både stiga i värde och sjunka snabbt.

Spara mot ett mål 

En del människor vill spara mot ett specifikt mål hellre än att spara för sparandets skull. Vad krävs för att du ska uppnå sparmålet, om det är till en kontantinsats, en ny soffa eller en drömresa. Räkna på det! Ofta krävs det både ändrade vanor, beteenden och uppoffringar för att nå sparmålet. Når du inte ända fram, då är det så. Då får du satsa på att komma i mål längre fram.

Hypoteket har sedan 2018 hjälpt över 20.000 bolånekunder sänka sina boendekostnader genom ett digitalt, enkelt och smidigt bolån där alla får en låg ränta utan förhandling. Bolånen finansieras av Nordens största pensionsfonder och försäkringsbolag. Enligt jämförelsetjänsten Trustpilot har Hypoteket Sveriges nöjdaste bolånekunder.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>