Redan på anställningsintervjun för 9 år sedan pratade Emil Mattsson, direktor på Räddningsmissionen, om att starta skola.
Imorgon invigs Räddningsmissionens första skola, Communityskolan Tynnered, vid Opaltorget.
“Jag kan inte tänka mig något bättre vaccin mot samhällsproblem än välfungerande skolor” säger Emil Mattsson.
De drygt 50 eleverna i två klasser i årskurs 7 har hunnit gå ett par veckor i de nyrenoverade lokalerna vid Opaltorget. Förberedelserna inför fredagens invigning är i full gång.
– Vi började med tre uppstartsdagar där elever och lärare fick lära känna varandra, lärde sig hitta i våra lokaler och fick öva på rutiner. En kväll hade vi grillfest på skolgården för alla elever och deras familjer, en mycket fin och lyckad kväll. Nu har den ordinarie undervisningen börjat. Det är fortfarande många rutiner att sätta och mycket som ska fortsätta utvecklas, men vi har haft en mycket bra start som ger framtidstro, berättar Ingrid Lindblad, rektor på Communityskolan.
Drömmen om en skola har funnits länge inom organisationen och särskilt hos direktor Emil Mattsson som själv tidigare jobbat som rektor på gymnasieskolan Mikael Elias.
– Detta är en dröm som nu blivit verklighet, helt fantastiskt, säger Emil Mattsson. Jag har hela tiden varit övertygad om att vi behövs inom skolan. Jag kan inte tänka mig något bättre vaccin mot samhällsproblem än välfungerande skolor. Om skolorna funkar bra över hela Göteborg så är det så mycket andra samhällsproblem som inte ens kommer att uppstå, menar han.
Communityskolans vision är att “öppna upp världen” för eleverna och ge dem de bästa förutsättningarna för en god framtid. Något som genomsyrar undervisningen men även innan och efter skoltid.
– Vi vill skapa en skola med fokus på höga förväntningar, kunskap och bildning. Samtidigt vill vi komplettera skolan med en vision för hela Tynnered. Vi drömmer om skolan som en positiv katalysator för hela området. På sikt hoppas vi fylla delar av skolans lokaler även kvällar och helger till sådant som scouter, kulturverksamhet, programmeringskurser och föräldranätverk.
Bakgrunden till att Räddningsmissionen beslutade sig för att starta skola är de ökade samhällsklyftorna i Göteborg. Många elever har inte behörighet att söka vidare till gymnasiet efter grundskolan.
– Som en ideell aktör med stadgar som ger oss ett tydligt uppdrag att motverka social utsatthet vore det orimligt för oss att stå vid sidan i en så avgörande fråga för barns framtid. Vi gör såklart inte anspråk på någon universallösning och vi har största respekt för alla huvudmän, rektorer och lärare som varje dag kämpar för att vända utvecklingen. Men vill vi dela med oss av vad vi har. Jag hoppas att vi kan visa vägen för andra inom skolområdet, säger Emil Mattsson
Räddningsmissionen har samverkat med många andra aktörer för att göra öppningen möjlig. Bland annat har Jane och Dan Olsson stiftelse, HSS Stenbecks stiftelse, Lekolar, Sätila Foundation, Tuve Byggservice och PEAB-skolan bidragit både finansiellt och med arbetstimmar.
– Ja vi hade verkligen inte kunnat klara detta själva. Vi är så tacksamma för alla som har bidragit och fortsätter att bidra, säger Emil Mattsson.
Invigningen sker i Opalkyrkan fredagen den 3 september kl 14:00.