Nu arrangerar Högskolan Kristianstad årets Läskonferens.
Under en heldag hålls inspirerande föreläsningar och diskussioner om hur läsande och skrivande bidrar till utveckling av kunskap och förmågan att verka i ett demokratiskt samhälle.
Läsande och skrivande är avgörande färdigheter som ger barn och unga möjlighet att kommunicera, tänka och uttrycka åsikter i tal och skrift. Årets konferens riktar sig till lärare i grundskolans årskurs 1–9, gymnasieskolan samt folk- och skolbibliotekarier. Fokus i innehåller ligger på på elevernas handlingskompetens och hur pedagoger kan arbeta med både analoga och digitala texter genom skolans alla årskurser.
– Att läsa och skriva är inte bara tekniska färdigheter, det är sätt att förstå världen och delta i den. Genom läs- och skrivundervisning rustar vi eleverna för ett aktivt liv i vårt demokratiska samhälle, säger Christina Lindh, universitetslektor i svenska med didaktisk inriktning vid Högskolan Kristianstad.
Program i urval
Johan Falck: Vad betyder AI för läsande, skrivande och lärande?
Johan presenterar AI potential och utmaningar för undervisningen.
Cilla Dalén: Faktaböcker i fokus
Författaren Cilla Dalén delar med sig av sina tankar om faktaböcker och deras betydelse för lärande.
Victoria Johansson: Skrivutveckling under skolåren
Victoria Johansson , Professor i svenska vid Högskolan Kristianstad, fördjupar sig i skrivprocessens olika faser och hur texter utvecklas i realtid.
Högskolan Kristianstads forskning och utbildning ska bidra starkt till en positiv och hållbar samhällsutveckling, med regional relevans.