30 000 barn har utforskat programmering tillsammans med Kodcentrum och Microsoft
Hem UTBILDNING Närmare 30 000 barn har utforskat programmering tillsammans med Kodcentrum och Microsoft

Närmare 30 000 barn har utforskat programmering tillsammans med Kodcentrum och Microsoft

Publicerat av: Redaktionen

Sedan 2015 är Microsoft en av huvudsponsorerna till den ideella föreningen Kodcentrum som arbetar med att introducera barn till programmering och digitalt skapande.

Med hjälp av sina sponsorer och volontärer har Kodcentrum byggt upp en rörelse som ger barn och unga likvärdiga möjligheter att utforska den digitala världen.

Genom åren har närmare 30 000 barn och 5 000 pedagoger engagerat sig i Kodcentrums initiativ. Kärnan i verksamheten är kostnadsfria aktiviteter för barn, men föreningen utbildar även pedagoger och bibliotekarier samt driver läroplattformen kodboken.se. Microsoft har under åren bidragit i form av medarbetare som ställer upp som volontärer samt tillhandahållit lokaler för event.

Breddar bilden av vem som kan koda
Aktiviteterna sätter inte bara kunskap och verktyg i händerna på de unga som kanske inte ännu förstått att programmering skulle kunna vara en framtid för dem. Det är även effektiva sätt att lyfta fram kvinnliga förebilder inom branschen och visa att programmering kan vara för alla, oavsett bakgrund eller ekonomiska förutsättningar. 

”För de barn som problemlöst, kodat och skapat digitalt med oss öppnas dörren till tech och programmering. De har ju redan kodat i både skolan och på fritiden, så varför skulle det inte kunna vara en möjlig yrkesframtid” säger Mia Forsäng, affärsområdeschef för skola och högre utbildning på Microsoft Sverige

Sedan 2020 ligger det ett extra fokus på att genomföra aktiviteter och projekt i Skåne och Gävleborg, där Microsofts datacenter ligger. Efter en lång rad olika aktiviteter som till exempel kodkurser, ledarskapsprogram för unga, utbildning av bibliotekarier och samarbete med Uppåkras Arkeologiska Center, görs nu en utbildningssatsning för mellanstadielärare och fritidspedagoger i områdena.    

Lär sig koda med hjälp av Minecraft
30 000 barn har utforskat programmering tillsammans med Kodcentrum och MicrosoftMed hjälp av inspirationsförläsningar och workshops får både lärare och elever lära sig mer om programmering och Minecraft Education Edition, skolversionen av det populära spelet Minecraft. Det erbjuds även lektioner på temat ”Framtidens hus” där Kodcentrum följer med in i klassrummet för att stötta både pedagoger och elever.

”Med hjälp av kod får eleverna bygga sitt framtida hus i Minecraft Education, lektionen är förankrad i såväl läroplan som globala mål. Samtidigt som de lär sig att koda får de reflektera över ämnen som hållbarhet och energi, berättar Emma Nääs, områdesansvarig för skola på Kodcentrum.

Efter utbildningen ska pedagogerna känna att de har verktygen som behövs för att undervisa med programmering och rusta sina elever för framtiden.

I höst öppnar Kodcentrum upp ett nytt kostnadsfritt utbildningspaket som ger kunskaperna som behövs för att arbeta med de pedagogiska verktygen i Minecraft Education. Utbildningen riktar sig till lärare och fritidspedagoger i Gävleborg och Skåne som möter elever i åk 3–6.  Under projektets gång kommer Emma Nääs besöka varje anmäld skola flera gånger för att genomföra både workshops och föreläsningar för personal och elever.

Anmälan sker här: https://kodcentrum.se/kalendarium/gvleborg-och-skne-undervisa-i-minecraft-education 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>