Hem NYHETER Från ord till handling – Iris handplockar trio för bättre SFI-utbildningar

Från ord till handling – Iris handplockar trio för bättre SFI-utbildningar

Publicerat av: Redaktionen

Dagens SFI-utbildning når inte målet att ge alla förutsättningar att lära sig svenska.

Det är idag betydligt vanligare att deltagare hoppar av, eller stannar på en låg nivå, än att de fullföljer sina studier.

I längden slår det inte bara mot individers möjligheter utan också mot hela samhället genom segregation och omfattande försörjningskostnader. Nu måste alla inblandade aktörer ta ett större ansvar, där bland annat vi utbildningsaktörer behöver öka innovationsgraden i våra metoder.

I flera år har utredningar lagts på varandra med samma budskap. Jobb är nyckeln till integration och att behärska svenska är nyckeln till att få jobb. Samtidigt har lite gjorts för att utveckla och modernisera utbildningar i svenska för invandrare.

Från ord till handling - Iris handplockar trio för bättre SFI-utbildningar

Ett helt nytt samarbete, där Iris har valt ut två innovativa aktörer i Sana Labs och Learnster, kan vara ett första steg för att förändra den negativa trenden.

Med stöd från Leksell Social Ventures är målet för samarbetet att skapa individanpassade studievägar där varje enskild deltagare ges maximala förutsättningar att lära sig svenska utifrån egna förkunskaper, motiv och studietekniker.

En enorm förändring jämfört med dagens linjära och kollektiva klassrumsmodell.

– Det är små marginaler och inte stort utrymme för innovation i dagens system för SFI, oberoende av om det är kommunala eller privata utförare. Men många människors framtid står på spel och därför satsar vi på att utveckla utbildningen. Det gör vi med fokus på användaren och utgår från digitalt först, säger Jonas Jegers, CDO på Iris och initiativtagare till projektet.

Iris ambition är att skapa ett nytt format för SFI-utbildning.

Med den egna styrkan i pedagogik och lärarkompetens vill Iris nu kunna skräddarsy varje deltagares väg genom utbildningen för att öka både tempot, ambitionsnivån och slutförandegrad. Sana Labs går in som partner med sin unika lösning där artificiell intelligens skapar förutsättning för just individanpassning på flera nivåer, från inlärningsteknik till repetitionsbehov och deltagarens egna önskemål . AI-funktionen adderas till Learnster, en ny typ av lärplattform som tar avstamp i vad forskningen visar om hjärnans metoder för lärande. Leksell Social Ventures stöttar projektet som delfinansiär.

– Lyckas vi ge fler tillgång till språket så går vi en ljus framtid till mötes, och fortsätter vi misslyckas blir det riktigt tufft. Iris har en lång historia av innovation kring att stötta människor ut i arbete och utbildning. Vi ser en otroligt spännande möjlighet i den här lösningen tillsammans med partners, alla ledande inom sina fält. Jag ser med spänning fram emot de första resultaten säger Iris VD, Jenny Stegmar Silfver.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>