Hem EVENT Tekniska museet bjuder in till en helg i rymden

Tekniska museet bjuder in till en helg i rymden

Publicerat av: Redaktionen

Science fiction, framtidsvisioner och rymdforskning blandas när Tekniska museet bjuder in till höstens första MegaHelg med rymdtema den 29-30 september.

Både KTH:s Rymdcenter, Astronomisk Ungdom och specialeffektsteamet i nästa stora rymdfilm finns på plats för att låta museets besökare prova livet i rymden.

MegaHelg betyder att varenda vrå av Tekniska museet fylls av aktiviteter. Den 29-30 september kan du till exempel bygga egna rymdkolonier, uppleva livet på en rymdstation och träffa teamet som bygger specialeffekter och masker till filmen ”Ensamma i rymden” som kommer på bio i höst. Museets innovationspartner Sandvik visar hur viktigt det är att bygga rymdgrejer av riktigt bra material som tål extrema temperaturer, och Kulturskolan Stockholm visar upp och lär ut rymddans som leker med tyngdlagarna.

Program:

Tekniska museet bjuder in till en helg i rymden

Ensamma i rymden – ny svensk rymdfilm
Filmteamet bakom rymdfilmen “Ensamma i rymden” är med på plats. Förutom VFX-artisterna Evelina Åström och Jennifer Jallow så kommer specialmask-designern Niklas Hermansson visa alien-design, processen att skapa masker och animatronics.

Regissören Ted Kjellson och manusförfattaren Henrik Ståhl är också med oss och står redo att svara på frågor om hur det går till att skapa en riktigt bra rymdfilm. Och så blir det workshops och annat skoj.

Stål i rymden
Stål används på många olika sätt och på många olika platser, till och med ute i rymden. Tekniska museets innovationspartner Sandvik har tillverkat stål som tål extrema temperaturer som finns på teleskop. Kom förbi och kika på filmer, bilder från NASA, leta efter rymdfigurer och vem vet du kanske får känna på lite rymdstål med?

KTH Rymdcenter
Upplev livet på en rymdstation, gå på en rymdpromenad och testa dina rymdkunskaper. Kanske har just du bra förutsättningar för att klara av livet på en rymdstation. Det kommer också att finnas spännande föremål från rymden på plats.

Astronomisk Ungdom
Här får de minsta barnen bygga egna kometer, för de lite större blir det workshops med Stellarium eller raketuppskjutning.

Rymdsällskapet
Korta presentationer varvas med workshops där barn som vuxna får bygga rymdstationer och rymdstäder, samtidigt som vi visar fem korta bildspel med inspirerande bilder.
Lördag och söndag klockan 10.30–12 och 13–16.00 (presentationer varje hel- och halvtimme)

Stockholms Kulturskola
Bjuder på uppvisning och gemensam rymddans. Ungdomar och ledare från Kulturskolan Stockholm håller i workshops direkt efter uppvisningen, ingen föranmälan krävs.

En rymdresa i arkivet
Kliv in i museets hemliga gömmor och upptäck spår av rymdhistoria. Lyssna på rymdiga planetljud kolla vilka djur som varit i rymden och följ stjärnorna som leder dig till museets rymdskatt.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>