Ny digital mottagning för unga med psykisk ohälsa i Västra Götaland
Hem HÄLSA En ny digital mottagning för unga med psykisk ohälsa i Västra Götaland

En ny digital mottagning för unga med psykisk ohälsa i Västra Götaland

Publicerat av: Redaktionen

Vårdcentralen Hälsa Hemma startar nu en digital mottagning som riktar sig till barn och unga med psykisk ohälsa i Västra Götaland.

Invigning av verksamheten sker den 31 januari.

Verksamheten drivs på uppdrag av Västra Götalandsregionen och riktar sig till barn och unga i åldern 6-17 år med psykisk ohälsa. Dessutom kommer Hälsa Hemma att arbeta förebyggande och erbjuda riktade föräldrautbildningar.

Hälsa Hemmas ambition är att det ska vara enkelt och gå snabbt att söka god vård. Som patient kontaktar du mottagningen via Hälsa Hemma-appen, där du samtalar säkert via chatt eller videosamtal. I appen kan du få hjälp av psykolog, socionom eller sjuksköterska och Hälsa Hemma kan digitalt ta emot barn och unga i hela Västra Götalandsregionen. De som föredrar fysiska möten är välkomna till mottagningen i Kållered.

God digital tillgänglighet

“Hälsa Hemma satsar nu stort på digital tillgänglighet för barn och unga. Vår erfarenhet är att barn och unga har en större benägenhet att själva söka sig till vården om man har god möjlighet till digital kontakt”, säger Fabian Ruben, Specialist i Allmänmedicin och grundare av Hälsa Hemma.

Ny digital mottagning för unga med psykisk ohälsa i Västra GötalandHälsa Hemma driver sedan tidigare vårdcentral med läkar- och sköterskebesök både digitalt och i hemmet, och utvecklar alltså nu erbjudandet till att också omfatta ungas psykiska hälsa.

“Just möjlighet till digitala möten är något som unga efterfrågar i hög grad. Hos oss på Hälsa Hemma kan man själv välja om man vill chatta, ha videomöte eller mötas fysiskt”, säger Patrik Johansson som är psykolog på Hälsa Hemma, med lång erfarenhet av att arbeta med barn och unga.

Öppningen uppmärksammas

Bandet klipps vid mottagningens invigning, tisdagen den 31 januari kl. 13:00 hos Hälsa Hemma på Ekenleden 15 i Kållered. Speciellt inbjuden gäst är Cecilia Andersson (C), regionråd i Västra Götalandsregionen.

“Digitala vårdmöten ger både en närhet men också en utökad tillgänglighet, där föräldrar, barn och unga kan få träffa en kurator eller psykolog oavsett var man är, hemma, på jobbet eller i skolan. De digitala tjänsterna, exempelvis digitala behandlingsprogram, ökar också möjligheten till egenvård” säger Cecilia Andersson.

Verksamhetsformen ungas psykiska hälsa (UPH) har till viss del utvecklats av Västra Götalandsregionen för att minska trycket på Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP), som ofta har långa väntetider. UPH är en lågtröskelverksamhet som tar emot barn och unga med lätt till medelsvår psykisk ohälsa, och har därför möjlighet att både förebygga och att fånga upp psykisk ohälsa i ett tidigt skede, innan problematiken kräver specialistpsykiatrisk kompetens. Det medför att barn och unga kan få hjälp snabbare och få ett mer ändamålsenligt stöd.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>