Hem NYHETER Ny utbildning för blivande ämneslärare

Ny utbildning för blivande ämneslärare

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen har i dag beslutat om att införa en ny tvåämnesutbildning för blivande ämneslärare i grundskolans årskurs 7-9. Syftet är att öka söktrycket och minska avhoppen.

Det finns för få sökande till ämneslärarutbildningarna och för få studenter som påbörjar ämneslärarutbildningen för årskurs 7–9 fullföljer den.

För att öka utbildningens attraktivitet och motverka lärarbristen har regeringen nu beslutat att införa en ny tvåämnesutbildning för blivande lärare i årskurs 7–9. Den nya varianten av utbildningen ska ge studenterna möjlighet att snabbare komma ut på arbetsmarknaden.

Ny utbildning för blivande ämneslärare

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning

Utbildningen kommer vara ett halvt år kortare än i dag och omfatta två undervisningsämnen och 240 högskolepoäng.

Dessutom innebär den nya utbildningen djupare ämneskunskaper i jämförelse med dagens treämnesutbildning.

Möjligheterna att kombinera ämnen utökas och justeras. Bland annat ska ämneskombinationen matematik och svenska tillåtas. Ämnet svenska som andraspråk ska gå att kombinera med alla ämnen för att möta de ökade behoven i skolan.

– En kortare utbildning men med djupare ämneskunskaper och en större flexibilitet i själva ämnesvalet tror vi kommer göra utbildningen mer attraktiv för studenterna.

Förändringarna möjliggör också i högre grad samläsning med gymnasieinriktningen, vilket kan ge bättre ekonomisk bärkraft för lärosätena, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

De nya bestämmelserna träder i kraft den 2 juli 2018. Den nya utbildningen ersätter inte de två befintliga utbildningarna på 270 högskolepoäng.

Fakta

Beslutet innebär att följande ämneslärarutbildningar finns för årskurs 7-9:

  • 240 högskolepoäng, två undervisningsämnen fördelade på 90 och 60 poäng (ny från och med den 2 juli 2018)
  • 270 högskolepoäng, tre undervisningsämnen fördelade på 90, 45 och 45 poäng
  • 270 högskolepoäng, två undervisningsämnen fördelade på 90 och 90 poäng (ges endast för vissa ämneskombinationer)

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>