Svensk Simidrott har i samarbete med Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH, utvecklat en webbutbildning för simundervisning på distans.
– I samband med covid-19 har GIH:s simundervisning utvecklats så att den delvis kan bedrivas på distans.
Denna nya webbplats gör det enklare för mig som lärare att på ett pedagogiskt sätt förmedla relevant kunskap inom simningens olika delar, säger Jonas Jones, adjunkt vid GIH.
Den nya webbplatsen är ett verktyg där idrottslärare kan planera och genomföra sin undervisning i simning. Här finns korta filmer och information kring simningens ABC, livräddning och säkerhet, simteknik, simningens mekanik samt en övningsbank.
– Simundervisning är särskilt viktigt för blivande lärare i idrott och hälsa. Att lära sig simma är en livförsäkring, säger Per Nilsson, rektor vid GIH Stockholm.
– Jag har lång erfarenhet av att arbeta med Svensk Simidrotts pedagogik, så jag är glad att vi nu har ett kompletterande verktyg för våra studenter på GIH. Detta verktyg bygger på en väl fungerande pedagogik gällande simundervisning. Filmerna är ett bra hjälpmedel för studenterna att kunna tillgodogöra sig kunskap kring hur de bygger upp grunderna i de olika simsätten, likväl som praktiska övningar i vattnet, säger Anne Forsell, idrottslärare i simning vid GIH och ledamot i Svenska Simförbundets styrelse.
Samarbetet mellan Svensk Simidrott och GIH har lett till att det har tagits fram ett skräddarsytt digitalt undervisningsmaterial för GIH:s studenter. Denna webbutbildning är tillgänglig från höstterminen 2020 för de studenter som ska bli idrottslärare. Det handlar både om ämneslärare i idrott och de som läser upp sin lärarbehörighet i idrott via Lärarlyftet.
– Då vissa moment i GIH:s utbildning för närvarande sker på distans så är det ett ypperligt tillfälle att använda detta material. Webbplatsen visar på ett pedagogiskt sätt de grunder och den säkerhet som studenterna behöver ta till sig. Här kan både jag som lärare och studenterna tillgodogöra sig kunskap kring hur man bygger upp grunder i simning och hur man lär sig de olika simsätten, säger Jonas Jones, adjunkt vid GIH och en av de som har samverkat med Svensk Simidrott kring materialet.