Hem NYHETER En helt ny (virtuell) värld öppnar på Vellinge bibliotek

En helt ny (virtuell) värld öppnar på Vellinge bibliotek

Publicerat av: Redaktionen

Rebecca Carlsson, till vardags barnbibliotekarie på Höllvikens bibliotek, går in i hissen från gatuplan.

När dörrarna återigen öppnas befinner hon sig högst upp i en skyskrapa och vid hennes fötter stupar fasaden 150 meter ned mot gatan.

En helt ny (virtuell) värld öppnar på Vellinge bibliotek

Jons Elofsson i sitt hemmabyggda VR-labb

En smal planka skjuter ut över avgrunden och nu ska Rebecca gå ut på den.

Även om Rebecca vet att hon egentligen befinner sig i ett greenscreen-rum på Vellinge bibliotek och att allt hon ser och hör är virtuell verklighet så har hon väldigt svårt för att gå ut på plankan.

– Det är reptilhjärnan som kickar in, säger Jonas Elofsson, som också är bibliotekarie och initiativtagare till det så kallade VR-labbet på Vellinge bibliotek.

Unikt i Sverige

Idén om att implementera VR (virtual reality) i Vellinge biblioteks medieutbud föddes i våras när Jonas såg ett klipp på Youtube.

– Jag tyckte det var häftigt när man kombinerade greenscreen-tekniken med VR. Det gör att andra kan se på en TV-skärm när personen med VR-glasögonen rör sig i den virtuella världen, säger Jonas.

Vellinge bibliotek är det enda biblioteket i Sverige som erbjuder den här kombinationen.

Jonas ansökte om bidrag hos det statliga Kulturrådet och fick pengar som han kunde använda till sitt projekt. I höstas började han bygga VR-labbet och nu står det äntligen klart för invigning. Framöver kommer det att vara öppet för allmänheten på tisdagskvällar mellan 16-19.

– Tanken är att både barn, unga och seniorer ska ha användning av detta. Greenscreen-tekniken är väldigt tacksam i barnverksamheter och kan enkelt kopplas till det egna skapandet och berättandet. Men även våra seniorer kan ha stor glädje av tekniken. Till våren kommer vi erbjuda kommunens äldre att använda VR genom Google earth vilket betyder att de kan resa jorden runt utan att lämna Vellinge, säger Jonas Elofsson.

Invigning på lördag

På lördag den 9 februari är det invigning av VR-labbet på Vellinge bibliotek mellan klockan 11-14.

Under invigningen kommer programmet Richie’s plank experience att stå på agendan vilket innebär att du själv kan testa att gå på plankan. Svindlande utan att vara farligt!

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>