År 2020 kommer 20 miljarder enheter att vara uppkopplade i världen. Nu är det klart att Nackademin startar Sveriges första YH-utbildning för IoT-utvecklare. Den ska bidra till att tillgodose det enorma behovet av systemutvecklare med kompetens inom Internet of Things.
Internet of Things (IoT) brukar kallas ’sakernas internet’ på svenska. Det är ett samlingsbegrepp som innebär att prylar, såsom mobiltelefoner, armband, bilar, kylskåp och maskiner, förses med små inbyggda sensorer och datorer som kan uppfatta sin omvärld, kommunicera och interagera. Redan idag finns nio miljoner uppkopplade enheter i Sverige. Siffran väntas öka till 23 miljoner år 2017, enligt en rapport från konsultföretaget Arthur D. Little.
Stort kompetensbehov inom IoT
Behovet av välutbildad arbetskraft inom IoT kommer att vara enormt de närmaste åren, vilket utbildningsföretaget Nackademin har tagit fasta på. I augusti startar en helt ny, 2-årig utbildning för IoT-utvecklare. De första examinerade studenterna kommer att vara redo för arbetsmarknaden i juni 2018.
– Idag är vi uppkopplade via våra mobiltelefoner, och om inte alltför länge är det lika naturligt att våra kylskåp och bilar är uppkopplade. Kompetensbehovet inom IoT kommer att vara enormt, och idag saknas en motsvarande utbildning som den vi nu startar. Vi ska utbilda framtidens medarbetare inom IT och IoT, säger Michael Yngvesson, VD på Nackademin.
Utbildning i samarbete med näringslivet
Utbildningen har skräddarsytts tillsammans med företag i branschen. Microsoft, Ziggy Creative Colony
och Narrative är några av Nackademins samarbetspartners.
– Arbetsmarknaden för utvecklare med IoT-kompetens kommer vara omättlig. Branschen som helhet kommer i Sverige behöva i storleksordningen 10 000 till 20 000 utvecklare inom IoT de närmaste tre till fem åren. Bara vårt eget företag kommer anställa 50 till 100 IoT-utvecklare under samma period, säger Martin Källström, VD på Narrative som har lanserat minikameran Clip.
– Från Microsofts sida är vi mycket glada att Nackademin storsatsar på en utbildning för IoT-utvecklare och därmed blir pionjärer i Sverige. IoT är ett av de IT-områden som expanderar snabbast och vi har ett växande behov av kompetens, säger Tommy Flink, Marknadsansvarig Data Insight på Microsoft.
Utöver utbildningen för IoT-utvecklare startar Nackademin ytterligare 13 utbildningar inom IT till hösten, bland annat UX-designer, CRM-konsult, Frontend-utvecklare, kravanalytiker, kvalitetssäkrare och testare, .NET-utvecklare och Javautvecklare.