Hem NYHETER “Mer fjärrundervisning skulle gynna likvärdigheten”

“Mer fjärrundervisning skulle gynna likvärdigheten”

Publicerat av: Redaktionen

Bättre möjligheter till fjärrundervisning i grund- och gymnasieskolan skulle bidra till ökad likvärdighet.

Det menar Peter Wilcke och Sara Olsson som driver AcadeMedias satsning på fjärrundervisning.

“Mer fjärrundervisning skulle gynna likvärdigheten”

Skolsverige väntar på beslut om nya regler för fjärrundervisning.

Skolverket har utrett frågan och föreslagit att regeringen ska överväga att tillåta fjärrundervisning i fler ämnen och i lägre årskurser.

Nu väntar Skolsverige på besked om hur det nya regelverket ska se ut och runt om i landet pågår flera pilotstudier.

– Fjärrundervisning har potential att vara ett bra komplement till traditionell klassrumsundervisning och bidra till ökad likvärdighet i svensk skola.

Vi har lärarbrist i Sverige och framför allt på mindre orter kan det vara på gränsen till omöjligt att rekrytera behöriga lärare i en del ämnen, säger Peter Wilcke, verksamhetschef för NTI-skolan som tillsammans med Linguista utvecklar morgondagens fjärrundervisning.

– Genom att tillåta fjärrundervisning i fler ämnen och ge huvudmän möjlighet att bedriva fjärrundervisning på entreprenad kan fler elever läsa de kurser de önskar och undervisas av behöriga lärare. Det skulle gynna likvärdigheten i svensk skola, säger han.

Begränsningar i dagens lagstiftning

Dagens lagstiftning begränsar hur skolor får använda sig av fjärrundervisning och många gånger är det just eleverna som hamnar i kläm. Det kan exempelvis handla om elever på en liten skola på landsbygden som inte ges möjlighet att läsa det språk de vill eftersom skolan saknar möjlighet att rekrytera en behörig lärare.

– Om skolan då hade kunnat upphandla den tjänsten av en annan huvudman så hade dessa elever kunnat undervisas av en behörig lärare och därmed få en likvärdig undervisning som elever i större städer. Det här ställer naturligtvis stora krav både på den undervisande läraren och på tekniken, och att handledare finns i samma lokal som eleverna. Men att tillåta mer fjärrundervisning är definitivt rätt väg att gå, säger Peter Wilcke.

“Ser att vi kan hjälpa fler”

AcadeMedia jobbar redan idag med fjärrundervisning i moderna språk inom ramen för aktuell lagstiftning, via verksamheten Linguista. Verksamhetschef Sara Olsson ser ett tydligt behov hos skolorna.

– Inom Linguista jobbar vi framför allt med att ge skolor det stöd de behöver när det gäller modersmålsundervisning och studiehandledning på modersmål, men vi ser att vi skulle kunna hjälpa skolor inom fler områden om vi gavs utökade möjligheter till fjärrundervisning. I mina ögon handlar det om att erbjuda elever lika möjligheter, oavsett var de bor, och den teknik som finns idag ger goda förutsättningar, säger hon.

– Vi är gärna med och samarbetar med andra aktörer när det gäller utvecklingen av fjärrundervisning i Sverige. Linguistas tjänster används redan idag av skolor utanför AcadeMedia och ju mer vi kan jobba tillsammans för att lösa gemensamma utmaningar desto bättre, säger Sara Olsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>